Interpolis: storm treft 1.000 kassen, herstel knelt

25-02 | Laatste update op 08-07 | |
Stormschade in een lege kas. - Foto: Interpolis
Stormschade in een lege kas. - Foto: Interpolis

Interpolis meldt dat de drie februaristormen tot 1.000 meldingen hebben opgeleverd aan beschadigde kassen.

Dat is mogelijk een recordaantal meldingen, al zijn de meeste schades redelijk beperkt in omvang. Toch is het aantal schademeldingen zo groot dat kassenbouwers uit het buitenland terugkomen om te helpen bij de herstelwerkzaamheden in Nederland, stelt een woordvoerder. “De meeste schademeldingen zijn van bedrijven met 60 tot 200 kapotte ruiten. Er zit ook een paar heel grote schades bij, maar gelukkig niet veel met heel grote constructieschades. Het gaat veelal om ruitschade, ook wel techniek, zoals schermdoeken en gewas.”

Opvallend is dat er nauwelijks meldingen zijn van telers in Limburg, waar code oranje niet werd afgekondigd en de storm niet zo hevig werd als in andere provincies.

Noodoplossingen

Het grote aantal schades vraagt meer herstelcapaciteit dan direct beschikbaar is. Dat kan de schade verder doen oplopen, omdat de kas langer open blijft dan gewenst. Op dit moment wordt gewas beredderd met noodwanden en herstelbedrijven proberen koortsachtig kassen te dichten. Waar de voorraad ruiten onvoldoende is, wordt gerepareerd met noodreparatiesets en gezocht naar andere, tijdelijke en provisorische oplossingen, stelt de agrarisch verzekeraar.

Nog geen beeld totale schadebedrag

Interpolis heeft nog geen raming gegeven van de schade in euro. In de land- en tuinbouw zijn 2.700 meldingen gedaan. Nog niet alle verzekerden met schade zijn teruggebeld of bezocht. Daar zijn nog enkele weken voor nodig. Zodra gewasschade dreigt, is de melding voor Interpolis urgent.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer