Doorgaan naar artikel

Internationale studie: wijzig ToBRFV-maatregelen

Bladsymptonen van ToBRFV. - Foto: NVWA

Bladsymptonen van ToBRFV. - Foto: NVWA

Het internationale onderzoek van plantenwetenschappers naar risico’s van ToBRFV leidt tot een advies tot aanpassing van Europese noodmaatregelen.

Dat laat het European and Mediterranean Plant Protection Organization (Eppo) weten, waar de ‘pest risk assessment’ (risico-analyse) plaatsvindt. Over de volledige inhoud van de ToBRFV-adviezen uit die analyse kan Eppo niets zeggen in deze fase. Bij nieuwe plagen is zo’n risico-analyse standaard. De internationale kennis wordt op die manier gebundeld tot een officieel advies.

Inenting PepMV niet schadelijk

De onderzoekers hebben speciale aandacht gegeven aan combinatie-besmettingen en het effect op ToBRFV-verschijnselen. Het lijkt er bijvoorbeeld op dat voor niet-resistente pepers en paprika wereldwijd een sterk wisselend schadebeeld zichtbaar is.

In Mexico is veel schade in dit gewas, maar dat lijkt vooral door combinatie-besmettingen. Naast ToBRFV is dus vaak nog een ander virus aangetroffen in de planten.

Bij tomaten blijkt uit internationaal onderzoek dat inentingen tegen pepinomozaïekvirus (PepMV) niet tot meer schade leiden in het gewas bij een ToBRFV-besmetting. Vooral Engeland wees afgelopen najaar naar die combinatie bij een ToBRFV-besmetting op haar grondgebied.

Nederlandse data

Eppo zou graag nog meer informatie krijgen van Nederlandse ToBRFV-bestrijdingsmaatregelen en de effecten. Nederland publiceerde al een pest report en een update aan de Europese Commissie, maar Eppo wil meer inzicht in het succes van die aanpak. “Nu is het internationale advies vooral gebaseerd op resultaten uit onderzoek in Israël. Veel gegevens waren nog niet gepubliceerd en blijken heel waardevol”, aldus een woordvoerder.

Toch lijkt de situatie in Israël moeilijk vergelijkbaar met Europa. Een Spaanse plantenonderzoeker wil graag weten waarom het virus in Israël zo virulent lijkt en om zich heen heeft gegrepen, terwijl dat in bijvoorbeeld Sicilië minder het geval lijkt. Mogelijk komt dat door de hogere temperaturen tijdens de teelt in Israël.

Beoordeling adviezen

Het ToBRFV-onderzoek en -advies door Eppo is al afgerond, maar ligt ter beoordeling bij internationale wetenschappers van landen die bij Eppo zijn aangesloten.

Adviezen voor de Europese Commissie worden mogelijk in februari gepresenteerd. Dat is tijdens een bijeenkomst van de Standing Committee for Plant Health met EU-lidstaten.

Beheer
WP Admin