Doorgaan naar artikel

Intelligente dromen?

De slimme robot die paprika’s, komkommers en tomaten kan oogsten. Eeuwige droom of maakbare realiteit?

Hetzelfde heb ik mij afgevraagd toen ik het laatste wetenschappelijke nieuws las over de inzetbaarheid van ‘hoogbegaafde’ bacteriën.  Tot mijn verbazing blijkt de bacterie net als de mens over een ‘brein’ te beschikken.

Van de breinen van mensen is al eeuwen bekend dat er grote verschillen zijn in de mate van slimheid. Ongeveer 100 jaar geleden is men er in geslaagd om op een redelijk betrouwbare wijze een bepaalde vorm van slimheid te meten. Het instrument waar dat mee gebeurt is de intelligentie-test, die de hoogte van het  IQ  bepaalt.
Later is men de sociale intelligentie van mensen gaan meten. Tegenwoordig wordt die vorm van slimheid aangeduid met EQ, wat emotionele intelligentie betekent.

Slimme onderzoekers in Israel hebben ontdekt dat er ook tussen bacteriën grote verschillen zijn in met name emotionele intelligentie. En dat niet alleen, de wetenschappers die verbonden zijn aan de universiteit Tel Aviv hebben die verschillen ook weten te meten. Ze detecteerden de genen die de bacterie helpen bij het verzamelen van informatie over zijn omgeving. Ook brachten ze de genen in kaart die de micro-organismen gebruiken bij het nemen van beslissingen en bij het produceren van enzymen.

Het belang daarvan is dat bacteriën met een hoog EQ de betere overlevers zijn.  Zij kunnen in de toekomst mogelijk worden ingezet om gewassen te bestrijden. Intelligente bacteriën zijn daarvoor waarschijnlijk beter geschikt dan organismen die minder hoog scoren bij de EQ-test. De verwachting is ook dat insecten kunnen worden bestreden met intelligente bacteriën.

Vraag blijft wel hoe lang we moeten wachten voordat de  kwekers bacteriën succesvol kunnen inzetten. De vergelijking met robots in de kassen dringt zich op. Blijft het een droom of wordt het ooit werkelijkheid?

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Coen van Baren

businesscoach

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin