Groenten & Fruit Actueel
||

Inpakkers en heftruckchauffeurs verdwijnen uit dc’s

Binnen voedingsbedrijven betekent dit in elk geval dat inpakkers of heftruckchauffeurs op een zeker moment klaar moeten zijn voor een overstap naar een andere functie.
Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

De trend naar minder mensen aan de productielijn en in distributiecentra zet door met vooral consequenties voor inpakkers en heftruckchauffeurs. Dat geldt ook voor groenten en fruit.

Dat blijkt uit de sectorupdate Food van ING. Handelsbedrijf Smeding opende juist een nieuw modern distributiecentrum in Geldermalsen. In de sectoranalyse zegt directeur Sjaak Smeding: “Ik verwacht een versnelling in de uitrol van automatische voertuigen in distributiecentra. Huidige modellen reachtrucks worden vervangen door modellen met automatische afstandsbepaling en zijn op een gegeven moment volledig autonoom.”

Het geeft mensen ook kans op doorontwikkeling in hun carrière. “Doordat ons bedrijf altijd meebeweegt, ontstaan er nieuwe uitdagingen voor onze mensen. Een project als ons nieuwe distributiecentrum in Geldermalsen; dat vinden mensen prachtig en zorgt dat ze het meeste uit de tijd halen dat ze hier werken. Dat geeft werkplezier en bereidt mensen voor op een volgende stap in hun carrière.”

Op een gegeven moment max wel bereikt

Bij Scelta Mushrooms is de ontwikkeling van automatisering al ver gevorderd. Eigenaar Julius Klerken in diezelfde sectoranalyse: “We hebben in de productie een lijn waar de lampen regelmatig uit staan, de machines doen het werk. Elders zie ik nog wel ruimte om te automatiseren, maar op een bepaald moment heb je de max wel bereikt.”

Binnen voedingsbedrijven betekent dit in elk geval dat inpakkers of heftruckchauffeurs op een zeker moment klaar moeten zijn voor een overstap naar een andere functie. Verder betekent het dat leidinggevenden meer op het proces kunnen gaan sturen in plaats van dat ze ‘toezicht houden’, schrijft de bank.

Nog geen groot effect AI

Van de opkomst van AI (kunstmatige intelligentie) is op korte termijn geen groot effect te verwachten. Dat komt met name omdat momenteel een minderheid van de werknemers toegang heeft tot AI-toepassingen en omdat die mensen nog volop aan het leren zijn hoe die optimaal te benutten, schrijft de bank. Wel ziet ING dat het Nederlandse bedrijfsleven een goede uitgangspositie heeft. Over een periode van 2 tot 5 jaar speelt AI in de voedingssector naar verwachting een grotere rol bij onder andere productontwikkeling, productieplanning, prijsbepaling en voorraadbeheer.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers