Inkoper kan perenteler selecteren met computer

14-03-2019 | Laatste update op 31-08 | |
Conference-peren. - Foto: G&F
Conference-peren. - Foto: G&F

Een nieuw kwaliteitssysteem voor Conference-peren helpt inkopers partijen en telers te selecteren voor de juiste kwaliteit op dat moment.

Het computermodel moet dat beter kunnen dan experts zelf met de voor hun beschikbare informatie. Dat is de uitkomst van een van de onderzoeken in het programma GreenCHAINge van de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmateriaal.

Voor de kwaliteitsvoorspelling gebruiken de onderzoekers verschillende data afkomstig van experts, maar ook experimentele uitkomsten van onderzoek. De onderlinge samenhang van al deze factoren is door menselijk handelen niet juist te interpreteren, stelt het programmabureau in een overzicht van de onderzoeken onder het programma. Het gaat om data over herkomst, bewarings- en transportcondities, maar ook SmartFresh-behandelingen.

Geen smaakverschillen

In het GreenCHAINge programma is ook onderzoek gedaan naar dit bewaarmiddel op peren. In tegenstelling tot gebruik bij appels is geen smaakverschil gemeten tussen peren behandeld met SmartFresh en zonder behandeling. Wel kon in laboratoriumonderzoek worden aangetoond dat de peer andere verhoudingen van smaakstoffen produceert, maar dat is niet waar te nemen voor consumenten. Het onderzoek moet export naar verre bestemmingen mogelijk maken. SmartFresh is ook nog na bewaring toe te passen voor langere houdbaarheid. Daarvoor moeten wel ruimere doseringen gebruikt worden.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer