Doorgaan naar artikel

Inkoopketen AGF verdwijnt na fusie Marqt en Udea

Foto: Cor Salverius

Foto: Cor Salverius

De duurzame supermarktketen Marqt fuseert met Ekoplaza-moeder Udea. Dat heeft effecten voor EKO-leveranciers en speciale groente- en fruitproducten.

De fusie betekent feitelijk dat Udea circa 12 winkels van Marqt extra gaat beleveren. De Marqt-winkels hadden een veel grotere omvang dan Ekoplaza-winkels, waardoor de omvang van Udea-omzet veel meer stijgt dan de extra 12 winkels bovenop de 72 bestaande.

Niet alleen biologisch

Marqt werd gestart vanuit een idealistisch perspectief op de relatie met boeren. Ook bij de btw-verhoging op groenten en fruit nam de keten een eigen standpunt in. Gezocht werd naar eerlijke inkoop met regionale tuinders. Of dat tot het einde is volgehouden, is onduidelijk door de financiële problemen. Dat waren overigens niet altijd biologische tuinders. Marqt verkocht gangbaar en biologisch door elkaar. ‘Wel voor biologische prijzen’, stelt een biologische teler desgevraagd.

Marqt had bijvoorbeeld een leveranciersrelatie met Mijn Boer, een onderdeel van Smeding uit Sint Annaparochie (Fr.) voor regionale duurzame telers. Ook deze leverancier las vanmorgen in de krant dat Marqt en Udea samengaan. Mijn Boer zit in onzekerheid over de toekomstige commerciële relatie met de Marqt-winkels. Het nieuwe fusiebedrijf sluit in ieder geval bijna de helft van de Marqt-vestigingen. Of Udea gangare producten blijft verkopen is dan maar de vraag.

Naast elkaar blijven bestaan

De biologische super Ekoplaza heeft veel meer vestigingen dan Marqt. Het is de bedoeling de formules Marqt en Ekoplaza allebei blijven bestaan. Marqt zal zich verder gaan richten op onder meer onlinebezorging en kleinere eet- en drinkwinkels.

De supermarktketen Marqt, die vooral actief is in Amsterdam, stond al een tijdje in de etalage. Een meerderheid van de aandeelhouders heeft nu een overeenkomst gesloten met Udea om samen te gaan. Via de juridische weg zal nog om een “formele bekrachtiging” van de deal worden gevraagd voor de aandeelhouders van Marqt die nog niet hebben getekend.

Beheer
WP Admin