Doorgaan naar artikel

Inkoop Everest Fresh op stoom in Nederland

Inkooporganisatie Everest Fresh overrompelde begin dit jaar de Nederlandse groente- en fruitmarkt. Nog niet eerder was het gelukt door supermarkten over de grenzen heen gezamenlijk verse groenten en fruit in te kopen. Onder Everest Fresh gebeurt dat nu in Nederland voor Edeka, Jumbo en Picnic. Wat zijn de vervolgstappen?

De naam Everest Fresh is nu letterlijk gevestigd. Op de gevel van fruitimportbedrijf De Groot is recent deze naam aangebracht. Dat is het logische gevolg van de overname van importbedrijf De Groot door Edeka Einkaufskontor.

De nieuwe naam van De Groot is nu Everest Fresh Groenten en Fruit. Ook in Hedel gevestigd is Everest Fresh Ripening, de fruitrijpactiviteiten. Beiden vallen direct onder het Edeka Einkaufskontor in Hamburg. Volgens de Kamer van Koophandel is het oude inkoopkantoor Edeka Fruchtkontor nog steeds gevestigd in Barendrecht en valt ook direct onder het Edeka Einkaufskontor. Of dat nu de naam Everest Fresh krijgt, is niet duidelijk.

Hoe positioneert handel zich?

Met de overname van De Groot heeft Edeka (en haar partnerbedrijven Jumbo en Picnic in Everest Fresh) de hele keten in handen voor importfruit. Daarmee koopt Everest Fresh feitelijk direct in bij buitenlandse fruittelers en is een schakel uit de keten verdwenen, namelijk De Groot. Dat was de uitkomst van een bijzondere rechtszaak van leverancier De Groot tegen Jumbo, vlak voor Jumbo met haar inkoop toetrad tot de inkoopketen van Edeka.

Voor handel is deze keten van Edeka, Jumbo en Picnic feitelijk nu feitelijk niet meer te beleveren. De hele keten is in handen van Edeka. Dat roept wel de vraag op hoe handelsbedrijven zich moeten positioneren om in deze ketens een rol te blijven spelen.

Betuwe krachtencentrum

Maar er is nog iets interessants. Hedel ligt 5 dorpen onder Geldermalsen. Daar is ook een nieuw krachtencentrum ontstaan voor de keten van Everest Fresh. In Geldermalsen bouwt Picnic (met geld van Edeka) een groot distributiecentrum voor groenten en fruit. Met FruitMasters (ook Geldermalsen) heeft Everest Fresh ook een meerjarenafspraak voor Nederlands fruit afgesloten en andere diensten. Zo wordt de Betuwe en het nabij gelegen Hedel een echte powerhouse voor de inkoop van Edeka. Wat betekent het voor FruitMasters bij de handeling van fruit? Krijgen zij er taken bij? Productstromen wellicht?

Meer inkooppartners

Het is bijzonder interessant om te bezien hoe het verder gaat met deze inkooporganisatie Everest Fresh. Recent stelde Andries van den Bogert, algemeen directeur van Everest Fresh Groente en Fruit, dat er ruimte is in de keten voor andere partijen. Dus meer supermarkten zouden kunnen aansluiten bij de inkoopactiviteiten om zo nog meer slagkracht en inkoopkracht te genereren. Dat effect van verdere inkoopsamenwerking heeft de kartelautoriteit vorige maand niet bij de goedkeuring van de overname van De Groot door Edeka meegenomen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin