Doorgaan naar artikel

Inkomens hardfruittelers onder de nullijn

De Nederlandse telers van hardfruit stevenen af op een negatief inkomen voor het oogstjaar 2022-2023. Dat meldt Wageningen Economic Research.

Door de lage appel- en perenprijzen in combinatie met de hogere kosten daalt het gemiddelde inkomen in de fruitteelt voor oogstjaar 2022 fors. Zo fors zelfs dat er een negatief inkomen per onbetaalde arbeidsjaareenheid van bijna € 10.000 wordt geraamd.

Het gerealiseerde inkomen per onbetaalde aje (arbeidsjaareenheid) voor oogstjaar 2021 bedroeg nog ruim € 60.000. De spreiding tussen bedrijven is altijd groot. Voor bedrijven met overwegend appels zijn de vooruitzichten nog slechter dan bedrijven die (ook) peren telen.

Peer over hele seizoen 10% in prijs gedaald

De oktoberraming van de perenproductie in Nederland liet een stijging zien van 3% ten opzichte van de oogst van 2021. De Europese productie is eveneens hoger dan het jaar ervoor. Vanwege de hoge energieprijzen zijn de kosten voor het koelen van fruit in de bewaring hoog.

Daarom is direct na de oogst al een groter deel van de oogst op hout verkocht dan gebruikelijk voor redelijke prijzen. Vervolgens zakten de prijzen wat in. Naar verwachting zullen deze in de loop van het afzetseizoen weer wat stijgen. Voor het gehele afzetseizoen is een prijsdaling van 10% geraamd ten opzichte van voorgaand jaar.

Lees ook: Meer rassen stuwen perenareaal naar record

Appelprijzen kwart lager dan vorig seizoen

De Europese appeloogst ligt qua niveau dicht bij de oogst van 2021 (+1%). In Nederland daalde de productie echter (-3%). De Elstarproductie nam af, maar er werd meer Jonagold geproduceerd. Doordat de voorraden van oogst 2021 nog niet waren geruimdn bij de start van de afzet van oogst 2022, waren de appelprijzen laag.

Ook de door de oorlog in Oekraïne nu echt volledig weggevallen afzetmarkt in Belarus en Rusland zorgen voor een neerwaartse druk op de appelprijzen. De verwachting is dat de prijzen nog wel iets gaan stijgen gedurende het afzetseizoen. Over het gehele oogstjaar wordt een prijsdaling ten opzichte van oogst 2021 geraamd van 25%.

Lees ook: Appelareaal daalt in 2022 slechts beperkt

Rentabiliteit te laag voor betaalde kosten en afschrijving

De geraamde rentabiliteit voor oogstjaar 2022 ligt op 84%. Een rentabiliteit van meer dan 100% komt niet vaak voor in de fruitteelt. Een rentabiliteit onder de 100% betekent dat de opbrengsten onvoldoende zijn om alle kosten, zowel de betaalde als de berekende (volgens marktconforme normen), te vergoeden.

Normaal gesproken zijn de opbrengsten, ook bij een rentabiliteit van minder dan 100%, wel voldoende om de betaalde kosten en afschrijvingen te dekken. Voor oogstjaar 2022 geldt dat niet bij de geraamde opbrengsten- en kostenniveaus.

Lees ook over de inkomens in de glasgroenteteelt en de vollegrondsgroenteteelt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin