Doorgaan naar artikel

ING verwacht kleine stijging groenteprijs

Image

Het ING Economisch Bureau verwacht dat de glasgroenteprijs in 2013 een beperkte stijging doormaakt. Die is niet meer dan 2 procent, zo denken de analisten van de bank. In 2012 stegen de prijzen 11,5 procent.

ING verwacht namelijk dat de productie van groente gelijk blijft in 2013. Het glasareaal neemt dit jaar af, die van paprika weliswaar beperkt en tomaat en komkommer tot 5 procent, stelt de bank. Maar daar staat tegenover dat in de rasontwikkeling de meer productieve rassen populair zijn. Het aantal nieuwbouwplannen is extreem laag, aldus ING. Het is opmerkelijk dat ING de daling bij het paprika-areaal beperkt noemt, omdat andere partijen uitgaan van een duidelijke daling. Sectormanager agrarisch Cor Bruns: “We hebben dat in gesprekken met telersverenigingen uit de markt opgepikt.”

Zo heel vroeg in het jaar signaleert ING nog goede prijzen voor Nederlandse glasgroente. Als oorzaak noemt de bank de beperkte voorraden. Glastuinders zelf zijn dan ook positiever dan een jaar geleden. Ruim de helft verwacht een positief rendement. Dat was vorig jaar een derde.

Voor fruit verwacht ING een 2 procent hogere productie en dito prijsstijging. Daardoor zal de waarde van de fruitteelt dit jaar met 4 procent stijgen, verwacht de bank.

Groenten en fruit dragen daarmee bij aan de stijging van de productiewaarde van de agrarische sector met twee procent dit jaar.

Volgens de bank hebben innovaties voor 86 procent bijgedragen aan de gemiddelde groei van het productievolume van 1,3 procent per jaar sinds 1996.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin