ING: omzet agrarische sector groeit 1%

11-04-2017 | Laatste update op 06-10 | |
Foto: Wick Natzijl
Foto: Wick Natzijl

De omzet van de agrarische sector in Nederland groeit dit jaar met 1%. Waar de melkproductie enkele procenten zal krimpen, neemt in de tuinbouw en de akkerbouw de opbrengst toe. Dat verwacht het Economisch Bureau van ING.

De raming is negatiever dan een raming eerder van concurrent ABN Amro, die uitgaat van 1,5% groei van de complete agrarische sector.

Meeste groei in akkerbouw en glastuinbouw

Het beeld is zeer gemengd, aldus sectormanager Kees van Vliet van ING. Hij ziet de meeste groei in de akkerbouw, dat profiteert van een vroeg seizoen, en in de glastuinbouw. De productie van tomaten, paprika’s en potplanten neemt toe. Er worden netto kassen bijgebouwd omdat prijzen relatief gunstig zijn.

Minder dierlijke productie door fosfaatreductieplan

De dierlijke productie daalt eerder. Het aantal koeien daalt vanwege het fosfaatreductieplan met 7 tot 8%. Omdat boeren droogstand sturen en de slechte koeien wegdoen, resteert volgens Van Vliet een productiedaling van circa 3%. De pluimveeproductie daalt en in de varkenssector wordt een krimp van de veestapel gecompenseerd door een hoger slachtgewicht.

Vorig jaar groeide de agrarische sector met een 0,5%, schat ING; een lager groeitempo dan in de jaren ervoor. “Dat kwam vooral door de lage melkprijs”, aldus Van Vliet.

Cees Bron
Jan Cees Bron redacteur ondernemen
Meer over


Beheer