Doorgaan naar artikel

ING-model: ‘Grote partijen stappen in teelt’

Grote industriële partijen of handelaren zullen op termijn mogelijk de controle over agrarische bedrijven overnemen. Dat beeld schetst de ING Bank in het rapport Food 2030, over ontwikkelingen in de voedingsbranche in de komende jaren.

Volgens de bank blijven twee ontwikkelingsrichtingen bestaan: de schaalvergroting en concurrentie op prijs naast de zoektocht naar toegevoegde waarde in productie. Beide zullen blijven bestaan om in de groeiende behoefte te voorzien aan voeding en duurzaamheid in de wereld.

De agrarische sector heeft een lastige weg te gaan. In het schaalvergrotingsmodel worden flinke investeringen gevraagd om concurrerend te blijven. Daar komt nog eens bij dat in dit scenario prijzen instabiel zullen blijven en marges onder druk staan. In combinatie met felle concurrentie in de keten kan dat resulteren in een sterke terugval in zelfstandig ondernemerschap, schrijft de bank. Grote industriële partijen of handelaren zullen mogelijk de controle over agrarische bedrijven overnemen in dit model.

Ook het model waarin bedrijven zoeken naar toegevoegde waarde kent knelpunten. In het scenario wordt uitgegaan van structureel lagere economische groei. Tegelijkertijd moet wel een klantengroep worden gevonden voor (duurdere) producten met meer toegevoegde waarde. Verder zal de hang naar voedselveiligheid druk leggen op controlemechanismen. Deze zullen op regionaal of zelfs lokaal niveau op kleinere schaal moeten worden uitgevoerd, zo schrijft de bank.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin