Groenten & Fruit Actueel
||

Informeren en geïnformeerd worden

Oogst courgette. Foto: Twan Wiermans

Oogst courgette. Foto: Twan Wiermans

In mijn vorige column schreef ik al over het uit de spuigaten lopende aantal keuringen en certificeringen dat nodig blijkt te zijn om courgettes te kunnen telen. Nou, de verplichte en semiverplichte registraties kunnen er ook wat van.

De afgelopen maanden heb ik ze weer netjes en serieus ingevuld. Uiteraard de GlobalGap en de PlanetProof. Daarnaast ook de verplichte U.O.-registratie en de Gecombineerde opgave van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook nog op het vriendelijke verzoek ingegaan van mijn afzetorganisatie en vervolgens de Hortifootprint doorgeakkerd.

Ik heb 5x dezelfde informatie aangeleverd, 4x voor niks

Uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat ik vijf maal dezelfde informatie heb aangeleverd. Vijf maal dezelfde registratie waarvan ik nu al weet dat er zeker met vier niks wordt gedaan. Hebben we elkaar, en vooral mij, toch weer lekker aan het werk gehouden. Niet zo gek dat veel tuinders met wat kleinere bedrijven verzuchten: “het telen is nog steeds leuk, maar al die registraties en die verplichtingen komen me mijn strot uit”. De roep om minder administratieve lasten is er al jaren, maar ik heb de hoop opgegeven dat dit rap gaat gebeuren.

Wel nodig: letten op lozingen

Wat wel rap moet gebeuren, en dat hebben we al tuinders zelf in de hand, zijn de al dan niet bewuste lozingen op het oppervlakte water. Overbodig is te zeggen dat dit veel te vaak gebeurt en dat het onwenselijk en ook onnodig is. Immers, ieder tuinbouwbedrijf heeft een rioolaansluiting, waarom dan nog lozen op de sloot? Niet alleen slecht voor ons toch al broze imago, maar vooral voor de waterkwaliteit. Dat laatste is zeker in deze tijden van droogte ook zeer belangrijk voor ons tuinders. Zelf pomp ik 80 kuub slootwater per dag in mijn silo’s om ze enigszins op peil te houden.

‘Niet rap’ vind ik de berichtgeving vanuit het HH Delfland als er eens een overschrijding is. Meestal weken, soms maanden, duurt het voordat wij uit de pers vernemen wat er aan de hand is. Dit moet en kan sneller. Liefst dezelfde dag horen we als er iets loos is met de waterkwaliteit, zeker als je in dezelfde polder zit. Dan kan je besluiten om een paar dagen geen water in te nemen. En net zo belangrijk, dan kunnen we als tuinders even in een van onze vijf registraties kijken of we zelf niet de boosdoener zijn.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers