Groenten & Fruit Actueel
||

Influencen is ook een vak

We benadrukken het vaak: de pesticiden op Nederlandse agf zijn niet gevaarlijk om te eten. Is het verstandig om die link zo te benadrukken?
Supermarkten benadrukken natuurlijk niet dat je de pesticiden op fruit gerust kunt eten. Foto: Afbeelding gegenereerd met AI Reve.art

Supermarkten benadrukken natuurlijk niet dat je de pesticiden op fruit gerust kunt eten. Foto: Afbeelding gegenereerd met AI Reve.art

Binnenkort zullen in de supermarkten affiches hangen met slogans als ‘Pesticiden op dit fruit kunt u gerust eten’. U denkt van niet? Het is wél de boodschap die we regelmatig op de consument afvuren: de pesticiden op Nederlandse agf zijn niet gevaarlijk om te eten. Het doel is om de angst weg te nemen, maar wat er gebeurt, is dat telkens weer een link over pesticiden op voedsel wordt gelegd.

Het is de vraag of je als sector die link wel zo wilt benadrukken. Ons brein maakt razendsnel associaties. Zeg ik ‘Bassie’, dan denk jij ‘Adriaan’. Als je zegt dat pesticiden niet gevaarlijk zijn op voedsel, dan horen mensen vooral ‘pesticiden’ en ‘voedsel’. De supermarkt weet dit natuurlijk ook en gebruikt daarom niet bovenstaande slogan. Je wil voedsel en gif niet met elkaar associëren. En voor de consument geldt: pesticide = gif.

Negatieve aandacht

De gevolgen van deze sterke associatie is voor kersentelers al duidelijk. Na oproepen in de media, om niet-toegestane middelen toch opnieuw een jaar via een vrijstelling te mogen gebruiken, worden kersen alsmaar in verband gebracht met pesticiden. Wat blijft hangen, is ‘kersen’ en ‘gif’.

‘Wil je meer middelen gebruiken? Doe dat verzoek dan niet via de media’

Zo zal het ook gaan met ieder pleidooi voor middelen en de geruststelling dat het product dat ermee wordt beschermd veilig kan worden gegeten. Weer de link tussen gif en voedsel die blijft hangen. Wil je meer middelen gebruiken? Doe dat verzoek dan niet via de media. Dat dat wel gebeurd is, is ontzettend dom. Je hebt nu je middel, maar krijgt er een bak negatieve aandacht gratis bij.

Wil je dat Nederlanders meer fruit eten? Doe dat dan niet met claims die beweren dat je gevaarlijke stoffen veilig kunt eten. Mijn oma schepte vroeger ook de schimmel uit de vla en zei dat je het nog prima kon eten. Nou, ik bedankte.

Kwijlvrije maaltijd of niet?

Nog niet overtuigd? Laat me je dan even mee nemen in de volgende denkbeeldige situatie. Je zit in een restaurant en de ober komt een heerlijke maaltijd neerzetten. Hij legt uit dat het zo ontzettend lekker is dat hij zojuist per ongeluk een beetje over het eten heeft gekwijld. Precies op jouw bord. Maar het is niet zo erg. Je proeft het niet en wordt er niet ziek van. De kans dat hij jou via zijn speeksel ziek maakt, is echt super klein want het is nog helemaal niet bewezen dat hij iets overdraagbaars heeft. Er zitten wel heel veel vitaminen in de maaltijd.

Helpt deze geruststelling of ga je toch liever voor een kwijlvrije maaltijd? Mors je ook nog eens op het kleed tijdens het eten? Dan heb ik één tip: Niet op de vlek wrijven.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers