Doorgaan naar artikel

Inflatie zet druk op cao-overleggen

Spruiten sorteren valt wel degelijk onder de Cao Open Teelten.  Foto: Peter Roek premium

Spruiten sorteren valt wel degelijk onder de Cao Open Teelten. Foto: Peter Roek

De aflopende Cao Open Teelten is nog verduidelijkt: ook sorteer- en verpakwerk valt eronder.

In de Staatscourant werden nog even de puntjes op de i gezet. Expliciet staat in de herziene tekst van de op 1 maart aanstaande aflopende Cao Open Teelten vermeld dat ook voor sorteren en verpakken bij een tuinbouwbedrijf het cao-loon moet gelden. Daarover bleek in de praktijk soms wat onduidelijkheid.

En ook werd meteen formeel de oude overbruggingsregeling uit het Fonds voor onwerkbaar weer beëindigd. Daar werd in de praktijk geen gebruik meer van gemaakt sinds er een nieuwe UWV-regeling kwam.

Historisch gat tussen cao-loon en inflatie

Daarover hoeft het aan de onderhandelingstafel komende week dus niet te gaan. Wel gaat het, zoals aan álle cao-tafels, over de inflatie. Het CBS kwam deze week met cijfers waaruit blijkt dat er nog nooit zo’n groot gat is geweest tussen de stijging van de cao-lonen en de inflatie. Die inflatie neemt wel weer iets af ten opzichte van de records deze zomer, maar kwam in december toch weer uit op 10%. De cao-lonen gingen het laatste kwartaal dan wel met 3,5% omhoog, maar de werknemer levert per saldo dus flink koopkracht in.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin