Inflatie in Spanje: groentenprijs is uitschieter

16-11 | |
Ook in Spanje heeft de energiecrisis effect op de groenteprijzen. - Foto: Jan van der Blom
Ook in Spanje heeft de energiecrisis effect op de groenteprijzen. - Foto: Jan van der Blom

Waar consumentenprijzen voor groente in Spanje en Duitsland 26% hoger noteren, blijft de stijging in Nederland met 13% gematigd.

In vergelijking met een jaar geleden lagen de groentenprijzen in Spaanse winkels in oktober 25,7% hoger. Daarmee is de prijsstijging bij groenten een stuk hoger dan de algehele inflatie. Die bedroeg 7,3%. Dat betekende een daling van de inflatie die in juli nog op 10,8% lag.

De prijsstijging in Spanje staat niet op zichzelf. In Duitsland lagen in oktober de prijzen van tomaat (15%), paprika (28%), komkommer (43%) ook fors hoger dan in 2021. Ook bij de oosterburen waren de groentenprijzen (vers) daarmee 26% hoger dan vorig jaar. In Nederland bleeft de prijsstijging bij verse groente steken op 13%.

Energiecrisis zorgt voor hoge Spaanse prijzen

Een verklaring voor de forse Spaanse stijging van groentenprijzen geeft het Spaanse statistiekbureau INE niet, maar de energiecrisis lijkt de aanleiding. De stijging van consumentenprijzen is ook weerspiegeld door hogere prijzen op de Spaanse veilingen in die periode. Door een grotere vraag naar Spaans product in de Europese Unie lagen prijzen duidelijk hoger dan normaal. Bij producten als rode paprika en trostomaat lijken de veilingprijzen nu in november weer meer in lijn met voorgaande jaren.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer