Doorgaan naar artikel

‘In het begin moesten we ook 30-ers snijden’

Het gewas bij gebr. Reijm in Berkel en Rodenrijs staat er begin week 10 naar tevredenheid bij. Piet Reijm: “Een echt goed groeiend gewas.”

“Maar het moet niet nog zwaarder worden. Het is nu begin maart. Je merkt dan dat er meer groei in begint te komen. Met gewaswerk is er nu geen dag meer dat je niets te doen hebt.” Het hogedraadgewas van de Hi Power staat op 2,25 stengels per vierkante meter. “Volgende week (week 11) gaan we naar drie stengels.”

Er staat een nachttemperatuur van 19 graden Celsius ingesteld, die rond 5.00 uur naar de dagtemperatuur van 20 graden gaat. Op de middag mag de temperatuur om 14.00 uur nog even naar de 21 graden, om dan rond 21.00 uur weer naar een voornacht van 18,5 graden Celsius te gaan. De gemiddelde etmaaltemperatuur komt daarmee net boven de 19 graden uit.

Slechts één doek

Er is een dubbel schermdoek aanwezig, maar er wordt sinds ruim een week slechts van één doek gebruik gemaakt. “We kregen toch te veel vocht met twee schermen. Dat heb je met een zwaarder gewas. Dat produceert meer vocht.”

De nachten zijn nog koud. Het schermdoek gaat ’s middags dan ook al vrij vlot dicht. “Zeker bij veel uitstraling. Ook bij een hagel- of sneeuwbui voel je het goed kouder worden in de kas.”

Potten met overmatige wortelgroei

Met het watergeven wordt 3 EC aan voeding meegegeven. De beworteling is goed, al is er bij sommige potten wat overmatige wortelgroei waar te nemen. “Daar hebben we elk jaar wel wat last van, maar we hebben er nog nooit echt productieverlies van gezien.”

Er zijn een paar stipjes meeldauw waargenomen. “We spuiten bijna wekelijks met Serenade. Het is een voordeel, zo’n middel waar je helemaal geen residu van hebt. Maar je moet er wel mee om weten te gaan.”

Voor de tweede keer is er Swirskii uitgezet, net als tijdens de eerste ronde bij een op de zes planten. Elke week worden ze bijgevoerd. “We hebben het idee dat dat goed helpt.”

Beleid dunnen aanpassen

Er is volgens plan steeds standaard om en om gedund, vanaf de eerste vrucht die op het achtste blad is aangehouden. “Maar volgend jaar gaan we toch kijken of we dat in het begin niet iets moeten aanpassen, bijvoorbeeld door er een vrucht extra tussenuit te halen. Want de eerste bloemen werden tegelijkertijd aangemaakt. Dan heb je onvoldoende opvolging, wat je bij hogedraad juist nodig hebt. We moesten in het begin echt ook 30ers snijden, anders ging het niet goed komen.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Piet Reijm

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin