Doorgaan naar artikel

In elke gemeente ‘één groot wooncomplex arbeidsmigrant’

In plaats van huisvesting op teeltbedrijven zou elke gemeente één weiland moeten opgeven voor grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten.

Dat stelt KaFra Housing van Frank van Gool, ontwikkelaar en bouwer van huisvestingslocaties in campusvorm. Van Gool reageert op de BoerBurgerBeweging (BBB) die vol inzet op huisvesting op bedrijfslocaties. Hij is als oud-directeur van Otto Workforce commissielid van ABU International en bestuurslid van het Nederlands-Pools Centrum Handelsbevorderingen. Van Gool pleit voor dwingende afspraken van provincies met gemeentes. Op dit moment bestaan in Nederland verschillen tussen regels voor huisvesting op de bedrijven. In Brabant lijken de regels dit meer te stimuleren dan in Zuid-Holland bijvoorbeeld.

‘Niet in lijn plan Roemer’

Kafra Housing wijst in een persbericht op de conclusies van de Commissie Roemer. Iedereen was het daarna eens om afhankelijkheid aan werkgevers te voorkomen, en het arbeidscontract en het huurcontract van elkaar te scheiden. “Door deze contracten te ontkoppelen, krijgen arbeidsmigranten meer zekerheden en een grotere onafhankelijkheid. We pleiten er tevens voor dat alle flexhuisvesting wordt gecertificeerd en onderworpen wordt aan handhaving. Zowel de landelijke als lokale overheden moeten zich actief inzetten voor dit huisvestingsvraagstuk.” Huisvesting op het erf is volgens Kafra Housing een stap terug. “Dit is niet transparant en uit het zicht van de autoriteiten, iets wat wij volstrekt onwenselijk vinden.”

Woningen vrijspelen

KaFra Housing stelt dat als elke gemeente één weiland ter beschikking stelt, dan goed georganiseerde huisvesting mogelijk wordt. Daarmee zouden 45.000 woningen beschikbaar komen. Deze woningen worden nu door huisjesmelkers ‘verkamerd’ om arbeidsmigranten te huisvesten. Dit is zowel schadelijk voor de arbeidsmigranten zelf als voor andere woningzoekenden, zoals starters, in Nederland.

Van Gool mengt zich regelmatig in het publieke debat over huisvesting van arbeidsmigranten. Eerder dit jaar stuurde hij 150 arbeidscontracten naar Kamerleden nadat enkele leden niet genoeg waardering toonden voor migranten. Zonder migranten moet iedereen een halve dag extra werken in zware banen, stelde Van Gool.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin