Doorgaan naar artikel

In een keer 24 meter vliesdoek leggen

BSE Ymond heeft een machine ontwikkeld voor het leggen van vliesdoek. Het Agro Reel System kan vliesdoek leggen, variërend van 13 tot 24 meter. De machine drapeert het doek over het gewas.

Er zijn drie personen nodig om het doek te leggen: een op de trekker en twee voor het vastleggen van het doek aan de zijkanten met (zand)zakken. De capaciteit is 10 hectare in drie à vier uur. Normaal vraagt vliesdoek leggen circa acht uur met zes personen. Uit proeven blijkt dat tot windkracht 6 vliesdoek van 23 grams te leggen is, voor wildgaas is dat windkracht 7; wel met wind mee. De machine werd onlangs gedemonstreerd op het Sluitkoolplatform in Dirkshorn.

Technische gegevens

De machine kan het doek ook weer oprollen. Er gaat 1 hectare doek (350 kilo) op een haspel. De te gebruiken haspels variëren in breedte van 1,25 tot 2,05 meter. Standaard wordt 1 deelbare haspel bijgeleverd. De rolsnelheid wordt elektrisch aangestuurd; de breedte van de geleidingsstangen en het bewegen van het geleidingsoog bij het oprollen gaat hydraulisch. De benodigde oliecapaciteit is circa 60 liter per minuut bij 180 bar. De draaisnelheid van de haspel en de druk zijn traploos regelbaar. Oprollen kan in de fronthef.

De machine heeft een eigen gewicht van 900 kilo. De breedte in transportstand is 2,8 meter. De machine is handmatig opklapbaar. De lengte vanaf de 3-punt is 5,9 meter en de hoogte 3,2 meter. De kosten zijn 27.000 euro (exclusief. btw).

BSE Ymond uit Beverwijk ontwikkelde het Agro Reel System voor Langedijk Lelies in Hoogwoud. Dat bedrijf legt op lelies 23 grams vliesdoek van 24 meter breed.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin