Doorgaan naar artikel

‘In dialoog met de politiek’

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Wij sluiten 2019 succesvol af. De afgelopen jaren hadden we al niet te klagen, maar dit jaar is echt top.

Wat kunnen zaken snel veranderen. Zeg vijf jaar geleden schreef ik nog dat we in een aanbodmarkt zaten, maar dat is helemaal veranderd in een vraagmarkt. Vanwege de vele stoppers in onze sector, in zowel Nederland als de omliggende landen, breekt nu de tijd aan dat het aantal bloemkooltelers verder vermindert. Dat valt samen met een periode waarin schaalvergroting even niet aan de orde is. De beschikbaarheid van personeel en grond is daar zeker debet aan.

Personeel prioriteit

Op ons bedrijf heeft personeel prioriteit nummer een. We besteden er al veel tijd en geld aan, maar dat moet naar een nog hoger niveau. Dat is een nieuwe uitdaging, we gaan kijken hoe dat uitpakt. Als voordeel hebben we wel dat we ook meer aandacht aan ons personeel kúnnen besteden, want delen in succes doe je met zijn allen.

Bloemkool is weer echt hip

Waarschijnlijk ziet het er voor onze tak van sport de komende jaren goed uit. Schoon voedsel staat hoog aangeschreven en bloemkool is weer echt hip. Pizzabodems, bloemkoolrijst, minibloemkool en -broccoli en ook voor de veganisten is het een prima maaltje.

Onvrede is er over bijna alles en bij iedereen

Veel mis

Hoe anders ziet het eruit in de rest van de agrarische sector. Onvrede is er over bijna alles en bij iedereen. Eerder schreef ik vaak kritisch over onze agrarische sector. Er is ook nog steeds veel mis op het agrarische platteland en de wetten worden niet overal netjes nageleefd. Iedereen is daarvan op de hoogte, zoals banken, boekhouders, afzetorganisaties, beleidsmedewerkers en de politiek tot de minister aan toe en toch gebeurt er niets.

Hoe moet je nu van een pappen en nathouden-cultuur naar een agrarische sector die staat als een huis?

Geen goede dialoog met politiek

Mede hierdoor komt er voor de huidige crisis ook geen oplossing. Hoe moet je nu van een pappen en nathouden-cultuur naar een agrarische sector die staat als een huis? Het is typerend dat er vanuit onze sector geen goede dialoog op gang komt met de politiek. Toch is de tijd daarvoor nu rijp, maar met trekkers naar Den Haag rijden is dan niet de oplossing. Het probleem verhelpen is niet zo moeilijk, in grote lijnen lost het zichzelf op. Want over tien jaar zijn we nog maar met de helft van het aantal telers. Desondanks wens ik iedereen een goed 2020 toe.

Delen

Image
Ton Slagter

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin