Doorgaan naar artikel

‘In de startblokken voor het nieuwe aspergeseizoen’

Bij Teboza in Helden worden de kasasperges, in tegenstelling tot eerdere jaren, slechts deels verwarmd. “Dat heeft niet alleen te maken met de hoge energieprijzen, maar vooral met het feit dat deze asperges pas vorig jaar zijn aangelegd”, vertelt Bert Peeters. “In zo’n eerste jaar haal je er sowieso weinig kilo’s vanaf. Bij een normale productie zouden we zeker op de reguliere manier hebben verwarmd.”

In de kas experimenteert Teboza met diverse teeltmethoden, waaronder de inzet van minitunnels en een extra foliedek op 2 meter hoogte. “Gisteren hebben we de eerste niet-verwarmde asperges uit de kas kunnen oogsten”, zegt Peeters op 28 februari. “Maar dat waren vooral voorlopers; het zal nog wel een paar dagen duren voordat we in de hele kas in volle productie zijn. Dat hangt met name af van de hoeveelheid instraling van de zon; die is cruciaal.”

De aanvoertemperatuur van het water ligt hier op 20 à 25 graden Celsius; normaal is dat bij ons rond de 30 graden

Daarnaast wordt in een deel van de kas geëxperimenteerd met verwarming bij een lagere aanvoertemperatuur. “De aanvoertemperatuur van het water ligt hier op 20 à 25 graden Celsius; normaal is dat bij ons rond de 30 graden. Met deze proef willen we inzichtelijk krijgen wat het effect is van een gematigde aanvoertemperatuur.”

Verwarmde buitenasperge

Net als andere jaren verwarmt Teboza ook een deel van de buitenasperges. Deze asperges zijn voorzien van driedubbele afdekking. “Hier zijn we op 6 februari begonnen met verwarmen”, zegt Peeters. “Het gaat om een wat ouder perceel, waarbij we met hoge temperaturen de groei flink willen stimuleren.”

Hij geeft eind februari aan dat ze de eerste verwarmde buitenasperges waarschijnlijk in de tweede week van maart zullen gaan oogsten. “Ik durf er nog geen precieze datum aan te hangen, want dat is natuurlijk ook afhankelijk van het weer. Maar feit is dat we in de startblokken staan voor het nieuwe seizoen.”

Proef met driedubbele afdekking

De onverwarmde asperges onder minitunnels laten nog even op zich wachten. “Dat gaat met deze weersomstandigheden nog niet heel hard.” Een deel van de onverwarmde asperges onder minitunnels is, net zoals de verwarmde asperges, voorzien van een driedubbele afdekking. “We willen inzicht krijgen in hoeveel dat scheelt. Hoeveel eerder kun je oogsten met zo’n driedubbele afdekking? Zijn dat enkele dagen of misschien meer?”

De kwaliteit van de planten is goed en gelukkig was ook het vinden van voldoende mensen voor het sorteer- en verpakkingswerk geen probleem

Aspergeplanten

Teboza begon op 27 februari met het rooien, sorteren en verpakken van aspergeplanten, in de sorteerloods in Stramproy. De planten worden geleverd aan telers in diverse Europese landen en daarbuiten. “De kwaliteit van de planten is goed en gelukkig was ook het vinden van voldoende mensen voor het sorteer- en verpakkingswerk geen probleem. Er zijn zo’n 50 à 60 Griekse en Roemeense seizoensarbeiders aan de slag in de sorteerloods. Die kunnen de komende 6 tot 7 weken nog wel vooruit.”

Auteur: Ank van Lier

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bert Peeters

Bert Peeters vormt met Peter Geraets het teeltteam van Teboza. Teboza teelt en vermarkt asperges en kweekt aspergeplanten op

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin