Doorgaan naar artikel

‘In bataat record aan droge stof gehaald’

Op maandag 26 september startte Pieter Verschure in Aarle-Rixtel (Noord-Brabant) met het rooien van de eerste bataat van dit seizoen. “We hebben maandag en dinsdag met een aardappelrooier gerooid voor de industrie.”

Twee aardappelverwerkende bedrijven willen nu bataat hebben om er frites van te maken. “Een van die twee doet dit voor het eerst met bataat. Daarom is het even afwachten hoe dat bij dat bedrijf zal gaan. Normaal worden aardappelen met een mes tot frites gesneden, maar de knollen van bataat zijn veel harder en vereisen een geavanceerder snijsysteem. Gewone messen slijten sneller en zijn eerder bot”, aldus Verschure op 28 september.

“In principe kun je bataat beter snijden met een watermes. Ik ken een preiteler die dat doet en dat werkt in prei, maar ook in bataat, perfect. De snijvlakken zijn scherper en rechter en je hebt minder snijafval.”

Bataat rooien voor verse markt

Een dag later zal hij aan de slag gaan met het rooien van bataat voor de verse markt. “Dat doen we met onze rooier van Basrijs. Die is nog wat aangepast, er zitten nieuwe rooimatten in en het wisselen van de kuubkisten moet nu nog sneller gaan. Morgen gaan we eerst proefrooien en de machine verder afstellen. Daarna moeten we er volle bak tegenaan kunnen gaan.”

Het is natuurlijk ook ideaal weer geweest voor een tropisch gewas als bataat

Nog volop aan het dikken

De eerste indruk van de productie en kwaliteit voor het komende (bewaar)seizoen is goed. “Vorige week hebben een rondgang gedaan met onze studieclub. De gewassen stonden er goed bij. Het is natuurlijk ook ideaal weer geweest voor een tropisch gewas als bataat. Wel zijn ze daardoor pas laat aan het dikken geslagen, pas toen het een aantal keren heeft geregend.

Zelf hebben we ook beregend, maar het effect van regen van nature is groter. Ze zijn dus nog volop aan het dikken, maar we moeten ook beginnen met rooien, want 1 november moeten we wel alles uit de grond hebben in verband met het zakken van de bodemtemperatuur. Bataat kan absoluut geen lage bodemtemperaturen verdragen.”

Hoge drogestofgehalten

Met het drogestofgehalte toont Verschure zich in zijn nopjes. “De rassen voor de verse consumptie zitten tussen 18 en 19% en de industrierassen tussen 21 en 22%. Dat is voor ons een record. Aan de ene kant is het groeiseizoen daarop van invloed geweest, aan de andere kant onze bemestingsstrategie. Vanaf de wat latere plantingen is spinazie de voorvrucht. Die krijgt een bemesting, maar de bataat niet meer. Voor bataat zit er dan genoeg aan stikstof, fosfaat en kali in de grond. We sturen alleen nog bij met spoorelementen om het droge stofgehalte op te krikken.

Dit jaar is dat in ieder geval goed gelukt. Zeker de industrie vraagt om hoge gehalten, omdat het verwerkingsproces dan beter verloopt. Dat zit hem met name in een coating die ze aanbrengen voor het afbakken om krokante frites te krijgen. Bij lagere gehalten laat die coating bij het afbakken eerder los.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Pieter Verschure

bataatteler in Aarle-Rixtel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin