Doorgaan naar artikel

Importbelemmering uitgangsmateriaal van de baan

Image

Een meerderheid van het Europees Parlement stemde gisteravond in Straatsburg tegen een nieuw, ingrijpend importcontrolesysteem voor uitgangsmateriaal en zaaizaden voor groenten en fruit. Er zijn wel scherpere eisen in aantocht voor de im- en export van plantaardig materiaal.

De Europese Commissie krijgt waarschijnlijk de mogelijkheid om tijdelijk extra maatregelen te nemen in verband met import van plantmateriaal uit derde landen. Het kan hierbij gaan om onderzoek, extra inspecties, een quarantaineperiode en in het uiterste geval de toepassing van een importverbod. Ook zal plantmateriaal dat via reizigersbagage en internethandel de EU binnenkomt, niet meer vrij worden gesteld van inspectie.

Volgens Joris Baecke, namens LTO Nederland portefeuillehouder plantgezondheid, is hiermee een belangrijke slag gewonnen in de discussie rondom de nieuwe Europese verordening over plantgezondheid.

Die verordening heeft tot doel het Europees grondgebied beter te beschermen tegen schadelijke organismen, die niet of nauwelijks in Europa voorkomen, zoals de paprikasnuitkever. De productie van uitgangsmateriaal in landen buiten de EU (‘derde landen’) en de handel en teelt in Nederland zijn nauw met elkaar verweven. Er zijn grote belangen in het geding voor sectoren als de boomteelt, fruitteelt en de glastuinbouw. “Een min of meer gesloten importsysteem zou leiden tot handelsbelemmeringen en daarmee grote economische schade in die sectoren aldus Baecke.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin