Doorgaan naar artikel

Illegalen in Almería

Almería verscheen verschillende keren in de pers de laatste tijd vanwege illegale werknemers in de tuinbouw. De overheid zou hier bovenop moeten zitten.

De afgelopen weken heb ik verschillende telers in Almería gesproken. Daarbij kwam het onderwerp van de arbeidsomstandigheden aan de orde. Eigenlijk niemand die de aanwezigheid van illegalen in en rond de tuinbouw ontkent, maar wel dat de tuinbouw in Almería zou drijven op de inzet van illegalen. Dat lijkt mij ook niet het geval. Een plantenkweker schetst: “toen ik net gestart was met mijn vrouw, twintig jaar geleden, konden we het ons niet permitteren om mensen ‘wit’ in te huren. Maar samen hebben we in de loop van de tijd hun papieren op orde gekregen en zijn ze nu nog steeds bij me in dienst, maar wel wit.”

Eerder zei een bestuurder in Almería dat er veel familiebedrijven zijn in Almería en dat die de enkele externe werknemers hun werknemers toch niet het bloed onder de nagels vandaan gaan halen. Dat misschien niet, maar het is wel makkelijk dat je voor die paar dagen of weken extra werk vanwege de piek in de oogst even iemand kan inzetten, die je aan het einde van de dag 30 euro meegeeft zonder verplichtingen. Zeker als het geen bedrijfsmatige tuinder betreft die qua teelt verkeerd gegokt heeft dit jaar en maar net – of niet – uit de kosten komt, zoals veel aubergine-, komkommer-, of tomatentelers.

Er zijn dus wel realistische situaties waarbij illegalen aan het werk zijn in de tuinbouw in Almería. Het imago van Almería wordt er niet beter op en dat lost de sector niet op door de buitenlandse nieuwsmedia te verachten. De stevige boetes die de locale overheid schijnt uit te delen is voor telers een belangrijke reden om geen gebruik van ´zwartwerkers´ te maken, maar ik heb niet de indruk dat de overheid er vol op zit en daar zou je toch dit initiatief van mogen verwachten. Van wie anders?

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin