Illegale uitbreiding trayplantenveld stilgelegd

31-08-2016 | Laatste update op 24-08 | |
foto: Joost Stallen
foto: Joost Stallen

De gemeente Horst aan de Maas is in actie gekomen tegen de uitbreiding van de aanleg van trayplantenvelden van Vissers Aardbeienplanten in America. De gemeente legde de illegale uitbreiding in juni stil en legde een dwangsom van 25.000 euro op als Vissers Aardbeiplanten toch door zou gaan met de uitbreiding.

Op de percelen van Vissers staat het bestemmingsplan de aanleg van trayplantvelden niet toe in verband met het laag gelegen open karakter van het landschap aan de rand van de Peel. Begin 2015 legde Vissers langs de Midden Peelweg desondanks tien hectare trayplantveld aan. De gemeente Horst aan de Maas trad toen niet op, in afwachting van specifiek beleid voor teelt-ondersteunende voorzieningen. Dat meldt het dagblad De Limburger.

Werkzaamheden stilgelegd

Omdat eigenaren van percelen in de omgeving van Vissers in juni klaagden over wateroverlast, voerde de gemeente een controle uit. Bij die gemeentelijke controle kwam tevens aan het licht dat Vissers gestart was met een uitbreiding naar zeventien hectare van het tot dan toe gedoogde trayplantenveld van tien hectare. De werkzaamheden zijn toen onmiddellijk stilgelegd. Het bedrijf zou een dwangsom van 25.000 euro hebben moeten betalen als het toch zou zijn doorgegaan.

Maatregelen tegen emissie

Waterschap Peel en Maasvallei was eveneens van plan het bedrijf een dwangsom op te leggen. Dit omdat het risico bestond dat bij hevige regenval meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in de beken terecht zouden komen. Volgens het waterschap heeft het bedrijf dit probleem inmiddels op de juiste wijze opgelost.

Aanvraag voor vergunning loopt

Aan Groenten&Fruit laat Vissers bij monde van Hans Obers weten dat de berichtgeving in De Limburger klopt. Het bedrijf is inmiddels in overleg met de gemeente, in verband met de lopende vergunningsaanvraag voor in totaal zeventien hectare trayplantenveld. Op 30 augustus vonden er met de gemeente nog gesprekken plaats. Vissers stelt dat het trayplantenveld van groot economisch belang is voor het bedrijf en heeft goede hoop er met de gemeente uit te komen. De gemeente zal waarschijnlijk in september een besluit nemen over de vergunningsaanvraag.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer