Doorgaan naar artikel

Illegale arbeid in glastuinbouw loopt terug

De illegale arbeid in de glastuinbouw in Westland en Oostland is de afgelopen jaren gedaald. Dat meldt het Westland Interventie Team.

Vorig jaar werden bij 14 procent van de gecontroleerde bedrijven illegale werknemers aangetroffen. Dat was in 2006 nog 36 procent. De controles zijn gericht op verdachte bedrijven, dus de resultaten geven geen beeld van de hele sector.

Het WIT, waarin de Inspectie SZW, Belastingdienst, UWV, politie en gemeenten samenwerken, controleerde in 2010 en 2011 ruim 5700 medewerkers bij 650 Zuid-Hollandse tuinbouwbedrijven. In 2011 kregen 38 tuinders en 17 uitzendbureaus een boete wegens illegale arbeid. De controles zijn gericht op verdachte bedrijven, dus de resultaten geven geen beeld van de hele sector. Bij de illegale werknemers bleken Bulgaren in de meerderheid (81 procent). In 2010 was hun aandeel nog 43 procent.

De Belastingdienst heeft naar aanleiding van de controles in het WIT 18 onderzoeken afgerond, waarbij voor ruim 6 ton is nagevorderd. Een aantal onderzoeken is nog in behandeling. Verder kwam uitkeringsfraude aan het licht. Het UWV schreef over 2010 en 2011 ruim 2 ton aan boetes en terugvorderingen uit.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ton van der Scheer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin