Doorgaan naar artikel

‘Ik wil Sonsation en Elsanta naast elkaar zien’

Aardbeienteler Mark Valentijn in Sint Willebrord heeft het teeltplan voor de buitenstellingen al in zijn hoofd. Begin maart komt op vier kraanvakken het ras Sonsation te staan, en op één kraanvak het ras Elsanta.

Een jaar geleden had hij voor de voorjaarsplanting uitsluitend het ras Sonsation. Door koud, nat weer in die periode en doordat Sonsation gevoelig is voor wat Valentijn aanduidt als ‘natte voeten’ verliep de teelt wat stroef. Elsanta leek wat meer tegen die omstandigheden opgewassen, zag Valentijn toen bij collega’s. “Ik wil die twee rassen ook zelf naast elkaar zien, vandaar de keus voor Sonsation en voor Elsanta.” Grijnzend: “Zul je meemaken dat we deze keer juist een vroeg voorjaar gaan krijgen…”

Resultaten bloemonderzoek

Valentijn kweekt de aardbeienplanten zelf op. Voor Sonsation heeft hij geen bloemonderzoek laten uitvoeren, maar rekent erop dat het met de inhoud goed zit. “Ik zie gemiddeld twee zijneuzen, dat moet voldoende zijn.”

Voor Elsanta is dat onderzoek wel uitgevoerd, met gemiddeld 2,8 tot 3 trossen per plant. “Het verleden heeft geleerd dat dat aantal de mooiste resultaten geeft, met de meeste spreiding en een goede vruchtkwaliteit. Ik heb de plantdichtheid wel verhoogd van 12 naar 14 stuks per strekkende meter, om zo voldoende productie te realiseren. De hoeveelheid licht is geen probleem, en met bakken van een halve meter volstaat een extra plant per bak.” De planten worden bewaard in de koelcellen van CLTV in Zundert. “Dat gaat altijd wel goed.”

Planten in de kas

In de kas gingen in week 2 de eerste verse planten op de goten. “Dat zijn erg zware planten geworden, het ras is Sonata.” Over het plantmoment: “Voorheen plantten we vaak al voor kerst. Maar de extra koude die de planten krijgen door later te beginnen met de teelt, zorgt ervoor dat de strekking zo veel makkelijker gaat, zonder dat dat veel vertraging met de oogst geeft. We maken de stappen tijdens het opstoken wel wat groter. We zijn gestart met 16 graden overdag, in plaats van 12 graden.”

Met Sonata is eveneens gekozen voor 14 planten per strekkende meter. Een pallet met Sonata is vooraf behandeld in de plantsauna, om eventuele phytophthora-problemen voor te blijven. “We gaan het zien. Op het oog hebben de planten in ieder geval van de behandeling niets geleden.”

In week 3 volgde een planting met verse Sonsation-planten, met 12 stuks per lopende meter. “Sonsation kan een wat ruiger gewas geven, je moet voorkomen dat het te dicht en te bedompt wordt.”

Vast gascontract

Valentijn heeft het geluk van een vast gascontract tot 2024 met ‘oude’ prijzen. “Ik kan me voorstellen dat je met de huidige prijzen je teeltstrategie aanpast, want daar valt niet tegenaan te werken. Ik zag dat de prijs per kuub vandaag (19 januari) op 60 cent zit, maar voor de langere termijn nog stabiel hoog is.” Wellicht zijn er mogelijkheden met een low-chillras, oppert hij: “Bijvoorbeeld na een late zomerteelt, met de pluk tot in juni en met voldoende kilo’s.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mark Valentijn

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin