Doorgaan naar artikel

‘Ik wil mij richten op waterteelt’

Joost Luijkx is een innovatieve opvolger. Hij wil zich gaan richten op waterteelt. Dat is duurzaam en het product blijft lekker schoon.

Als kind al liep Joost Luijkx uit school, met zijn rugzak nog op zijn rug, rechtstreeks naar het land om te kijken hoe de plantjes erbij stonden. Er is dan ook niets dat hij liever wil dan het bedrijf van zijn ouders overnemen. De toekomstplannen die hij in gedachten heeft, liggen nu al op tafel.

Lees verder onder de foto‘s.

Joost Luijkx (22) woont in Breda waar hij samen met zijn ouders werkt op hun vollegrondstuinderij van 24 hectare. - Foto's: Peter Roek

Joost Luijkx (22) woont in Breda waar hij samen met zijn ouders werkt op hun vollegrondstuinderij van 24 hectare. – Foto’s: Peter Roek

Naam: Joost Luijkx (22).

Woonplaats: Breda (N.-Br.).

Opleiding: afgestudeerd aan Has Den Bosch, richting tuin- en akkerbouw met als specialisatie vollegrondsgroenteteelt.

Bedrijf: 24 hectare vollegrondgroente met spinazie, knolselderij, savooiekool, paksoi, Shanghai-paksoi en erwten. Het bedrijf bestaat eigenlijk uit twee aparte bedrijven: de ouders van Joost hebben een bv, Joost heeft een eenmanszaak. Beide bedrijven hebben ieder hun eigen afnemers. Het voordeel hiervan is, dat ze op meerdere markten kunnen handelen. Met name voor de afzet van het relatief nieuwe product Shanghai-paksoi, startte Joost een eigen tak. Internet:  Luijkx Groenteteelt B.V

Rolverdeling: De ouders van Joost bedienen voornamelijk de retail en een snijderij, Joost belevert meerdere groothandelaren maar we doen het werk met z’n allen’. 

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“We zijn nu al bezig met iets wat ik graag wil: teelt op water. Mijn vader was er altijd al wel in geïnteresseerd maar het kwam er nooit van. Tijdens mijn opleiding ben ik ermee in aanraking gekomen en ik zie er echt toekomst in. Je werkt met vijvers, grote bakken van 30 centimeter diep met drijvers op het water. Daar zitten de plantjes in. We gaan het doen met de Shanghai-paksoi, die is kleiner dan gewone paksoi zodat er veel planten in een vijver passen. Het water bevat alle benodigde voedingsstoffen. Waterteelt is duurzaam en het geeft een mooi schoon product omdat er geen grond aan blijft zitten. Het is best een investering maar we krijgen er subsidie voor. De aanvraag voor de vergunning ligt bij de gemeente, hopelijk wordt die snel toegekend.”

Oogsten doet Joost het liefst. Als het product mooi in de kistjes zit, heeft hij een goede dag.

Oogsten doet Joost het liefst. Als het product mooi in de kistjes zit, heeft hij een goede dag.

Mijn grote voorbeeld is …

“Opa begon hier door wat gebouwen neer te zetten, mijn vader en moeder hebben het bedrijf vervolgens met z’n tweeën uitgebouwd. Er zijn moeilijke tijden geweest, ik vind het knap hoe ze daar doorheen zijn gekomen. Hun passie is op mij overgesprongen denk ik want van jongs af aan heb ik nooit wat anders gewild dan werken op het bedrijf.”

"We doen het werk met zijn allen", zegt Joost. Op de achtertrond de vader van Joost.

“We doen het werk met zijn allen”, zegt Joost. Op de achtertrond de vader van Joost.

Het mooiste werk vind ik …

“Ik geniet vooral als na de oogst een mooi product in de kistjes zit. Trekker rijden is natuurlijk ook leuk, maar de oogst, daar gaat het uiteindelijk om.”

Shanghai-paksoi is kleiner dan gewone paksoi. Joost richt zich op de teelt en afzet van dit vrij nieuwe product.

Shanghai-paksoi is kleiner dan gewone paksoi. Joost richt zich op de teelt en afzet van dit vrij nieuwe product.

Ik heb een hekel aan …

“Een afgekeurd product. Dat gebeurt soms als er door regen of wind iets beschadigd is. De paksoi telen we bijvoorbeeld onder doek. Als dat door harde wind gaat klapperen, krijg je schuurschade op het blad: een lichtbruine waas. De kwaliteit is hetzelfde, de smaak ook, toch kan het product worden afgekeurd. We proberen het dan als B-kwaliteit te verkopen en soms moet je iets onderwerken en opnieuw beginnen.”

Als de vergunning voor de waterteelt er komt, zullen deze plantjes in ondiepe vijvers worden opgekweekt. Joost hoopt 10.000 planten per week te gaan oogsten.

Als de vergunning voor de waterteelt er komt, zullen deze plantjes in ondiepe vijvers worden opgekweekt. Joost hoopt 10.000 planten per week te gaan oogsten.

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Investeer ik dat ik de waterteelt en misschien in een nieuwe schuur en trekker. Een luxe vakantie hoeft niet, het bedrijf is mijn leven.”

Over 5 jaar dan …

“Hoop ik dat we per week 10.000 stuks Shanghai-paksoi van de vijvers oogsten. Ook heb ik er dan hopelijk wat extra klanten bij weten te krijgen.”

Joost regelt de afzet van de producten die hij onder zijn hoede heeft. Hij wil het klantenbestand graag uitbreiden.

Joost regelt de afzet van de producten die hij onder zijn hoede heeft. Hij wil het klantenbestand graag uitbreiden.

Share this

Afbeelding
Margreet Welink

redacteur boerenleven

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin