Doorgaan naar artikel

‘Ik verwacht niet meer te hoeven spuien dit jaar’

“Het gewas staat mooi te groeien door veel zon en relatief koude etmalen”, zegt Jaap Ammerlaan in Sexbierum.

Hij realiseert etmaaltemperaturen van 19 tot 19,5 graden in zijn middeltrostomaten van het ras Roterno. Overdag stookt hij naar 19,5 graden en lucht hij op 21,5 graden. Om 20 tot 21 uur lucht hij af naar 14 graden en vanaf middernacht bouwt hij weer op naar 17,5 graden. “Je probeert in de ochtend nu zoveel mogelijk te luchten, dus de lichtverhoging is eruit.”

Het gewas is mooi in balans gebleven terwijl de vruchtbelasting flink is afgenomen (van 162 naar 146 per vierkante meter). “We maken nu 18 tot 19 vruchten per vierkante meter aan en het vruchtgewicht is 112 gram. Veel meer kan de plant niet aan. Daarom zijn we deze week begonnen met snoeien op vijf vruchten.” Ammerlaan verwacht daarmee de zomer door te komen met een weekproductie van gemiddeld 2,1 kilo per vierkante meter. “Dit is niet echt een productieras. De smaak moet het bij dit ras doen.” In productie ligt hij nu gelijk aan vorig jaar: 22 kilo per vierkante meter. “Dat klopt wel met de lichtcijfers. We hebben 1,5 procent meer licht dan in de eerste helft van 2012. Maar de productie ligt nog altijd 3 kilo achter op 2011 toen we 14 procent meer licht hadden.”

Omgekeerde osmose snel terugverdiend

Voor de derde week achter elkaar haalt hij een bladje uit de kop bij het dieven en draaien. “Maar de plant lijkt dat te compenseren met lang blad. Dat is nu bijna 45 centimeter.” Botrytis is vrijwel verdwenen sinds hij een keer met Luna heeft gedruppeld. Plaaginsecten zijn er nauwelijks. “We hebben pas 4 wittevliegen gevonden op de vangplaten. Macrolophus zien we zat. Die hebben we tot half juni bijgevoerd.”

Eind vorig jaar heeft Ammerlaan een omgekeerde osmose aangeschaft om schoon uitgangswater uit leidingwater te maken. “We hebben al 2500 kuub water verwerkt. We kunnen nu het hele jaar blijven recirculeren en doordat we het bijmengen gaat het druppelwater ook nog wat koeler de kas in.” De capaciteit en dus de kosten van het osmose-apparaat zijn beperkt gebleven. “Door de GMO-subsidie is hij in vijf jaar terugverdiend uit de besparing op meststoffen.” Daarnaast staat het gewas er ook veel beter op. “Het gewas is nog zo groen als gras. Anders werden de planten behoorlijk geel omdat natrium in de weg zat voor een goede opname van elementen.” Er zit nu nog maar 1,5 mmol natrium in het drainwater. Voorheen was dat vaak het  viervoudige of meer. “Het bassin is nog halfvol, dus ik verwacht niet meer te hoeven spuien dit jaar.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jaap Ammerlaan

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin