Doorgaan naar artikel

‘Ik scherm best veel in vergelijking tot collega’s’

Jan Janssen in Pijnacker heeft op 22 februari komkommers gepoot, met als ras Uniformico.

Janssen: “De start was best wel even donker, maar nu zitten er weer mooie dagen bij.” Nu de inkoop van gas een stuk voordeliger is geworden dan met de hoge gasprijzen in voorbije tijden, gaat er weer meer gas in de teelt. Naar de draad toe probeert hij de nacht op 20 graden Celsius te houden. Met zonnige weersomstandigheden mag de temperatuur overdag oplopen tot 25 of 26 graden.

Het schermdoek wordt nog goed benut, ook bij de al toenemende hoeveelheid buitenlicht. “Ik scherm best veel in vergelijking tot collega’s. Ik doe dat liever dan dat de kastemperatuur ineens hard naar beneden zakt.”

CO2-dosering omhoog

Het CO2-gehalte staat ingesteld op 500 ppm, met een lichtverhoging van 200 ppm. “Dus met lekker zonnig weer mag hij tot 700 ppm gaan. En binnenkort, als er meer gewas staat, zal dat nog verder omhoog gaan. Dat kan hij dan wel hebben.”

Meer water voor vruchten

Met watergeven probeert hij rustig aan te doen, zodat de matten nog kunnen interen. “Maar afgelopen weekend hadden we de eerste bloemetjes weer. Als het vrucht dan gaat trekken, gaan we wel weer meer water geven.” De planning is om 9 tot 10 stamvruchten aan te houden.

Biologische start

De plaagbeheersing is direct biologisch gestart. Eind week 9 is montdorensis uitgezet. “Dit ras heeft geen resistentie tegen meeldauw. Dus tegen die schimmel zullen we wel vaker nog een behandeling uit moeten voeren.”

Alles klaar om te gaan oogsten

Gewaswerk bestaat nu uit het standaard indraaien en een beetje dieven. “Maar de plant is bijna bij de draad. Dan gaat de kop eruit en gaan we de ranken over de draad heen leggen. Dan staat alles klaar om te gaan oogsten.” Hoe zwaar de eerste vruchten geoogst zullen worden, hangt af van een aantal factoren. “Als het prijsverschil tussen de gewicht-sorteringen klein is, kun je de plant beter wat helpen door lichter te snijden, om hem iets meer te ontlasten. En het scheelt ook of je begint met kleine dikke komkommers, of dat het al snel mooie langere vruchten zijn.”

Bekijk meer

Share this

Jan Janssen
Jan Janssen

Komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin