‘Ik hoop dat we half september een klapper kunnen maken’

02-08-2013 | Laatste update op 19-09 | |
‘Ik hoop dat we half september een klapper kunnen maken’

Peter Jeuken uit Oostrum (nabij Venray) ondervindt nog steeds de gevolgen van de tot stormkracht aantrekkende wind en de hagelbui op 23 juni.

“De laatste planting op stellingen was zonder kapjes en stond net in bloei. In de eerste tros zit best veel schade. Hoe dat uitpakt met de tweede en derde tros moeten we nog afwachten.”Daar komt nog bij dat de hitte van de afgelopen periode parten speelt. “Het zit even niet mee, want ook de prijs staat op een laag pitje. Zo’n €1,40 per pond voor de Prestige en 80 cent voor aardbeien in poolfust. Je hebt toch wel €1,20 nodig om iets te kunnen verdienen. Dat halen we op dit moment gemiddeld dus niet.”

Kleine aanpassingen

Jeuken zette diverse schimmelmiddelen in om de gevolgen van de hagelschade in de hand te houden en ook de groei in het gewas te houden. “Nee, extra bestrijdingen tegen vruchtrot hebben we niet uitgevoerd. We hebben gewoon vastgehouden aan ons vaste schema.” De aantasting van echte meeldauw viel tot half juli erg mee.Ook qua bemesting heeft Jeuken min of meer zijn schema aangehouden, hoewel hij wat ec betreft op 1,5 is gaan zitten waar 1,2 tot 1,3 gebruikelijk is. “Dat heeft ook te maken met de regenbuien die in het vooruitzicht zijn gesteld. En voor de komende dagen worden weer extreme temperaturen voorspeld”, zei Jeuken op 31 juli, “Dus we bekijken het van dag tot dag.”

Pieken in een dipperiode

In de tunnel plantte Jeuken zo’n twee weken geleden en daar verwacht hij de eerste aardbeien tussen 10 en 15 september. “Ik hoop dat we daar een klapper mee kunnen maken, want zoals het er nu naar uitziet valt die oogst tussen de laatste oogst vanop stellingen en vanuit de vollegrond en volgt de oogst vanuit hete luchtkassen pas vanaf 25 september.” Zijn eigen hete luchtkassen plantte hij 1 en 2 augustus. “Dan zijn we normaal gesproken twee weken vroeger dan de zware stook.”

In de stookkas plant hij tussen 10 en 15 augustus.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer