Doorgaan naar artikel

‘Ik ben heel tevreden met het tomatengewas’

Afbeelding

“De productie komt makkelijker door het mooie weer. Maar doordat we er minder energie in gestopt hebben, is hij niet vroeger op gang gekomen”, zegt Peter van Bree in Meijel.

Op 17 december heeft hij het ras Lyterno geplant, een trostomaat met 100 grams-vruchten. Ze zijn geënt op onderstam DRO141TX van Monsanto. Sinds week 12 is de teelt in productie. Hoeveel energie hij in de eerste teeltfase heeft bespaard is moeilijk uit te rekenen door de onvergelijkbare winter en de andere plantdatum. “Ik ben in ieder geval heel tevreden over het gewas dat er nu staat. Het is goed in balans, de kwaliteit van de trossen is prima en de smaak van de tomaten heel goed. We testen dat zelf. De brix zit al ruim boven 5.”

Sterke stengels en trosstelen

Van Bree teelt nu voor het derde seizoen de lycopeen-tomaten die via Zon fruit & vegetables vermarkt worden onder het label Tom4life. Door het succes is het segment dit jaar met 2,5 hectare uitgebreid naar 6,5 hectare doordat een tweede teler ermee begonnen is. Van Bree verpakt de tomaten zelf. Ze gaan nu nog in 5 kilo-dozen weg, maar het is de bedoeling dat ze straks op schaaltjes worden geleverd of in welke andere verpakking de klant ze maar wil hebben.

De twaalfde tros aan de hoofdstengel bloeide halverwege vorige week. In week 10 is bij de helft van de stengels een dief aangehouden waardoor de dichtheid nu 37,5 stengels per vierkante meter is. De extra stengels zijn door het mooie weer sterk geworden. Bij het zakken van het gewas zijn de verschillen tussen hoofd- en zijstengels al aardig weggewerkt. Sinds het oogsten is begonnen worden de trossen niet meer geschrapt. “De trosstelen zijn sterk genoeg.” Wel haalt Van Bree om de week of 14 dagen een blaadje uit de kop van de plant om voldoende licht op de trossen te houden. Iedere week wordt blad gesneden met het speciale sikkelvormige bladsnijmes. “Daarmee voorkom je schade aan de vruchten en krijg je nettere wonden op de stengel die minder gevoelig zijn voor Botrytis. Bovendien kan iedereen nu blad snijden na wat oefenen.”

Generatief blijven sturen

Afgelopen weken realiseerde hij een etmaaltemperatuur van ongeveer 19 graden.  Daarbij hield hij een flink temperatuurverschil aan tussen dag en nacht. “Om het gewas generatief en sterk op de tros te houden hou ik een verschil aan van zo’n 6 graden.”

In de gewasbescherming is het nog heel rustig. Doordat er wat wittevlieg wordt aangetroffen heeft Van Bree wat extra encarsia-sluipwespen uitgezet. “Maar Macrolophus begint ook al op gang te komen. We hebben ze begin februari uitgezet en voeren ze wekelijks bij in de 4 uitzetpaden per hectare.”

Beheer
WP Admin