Doorgaan naar artikel

IJsbergslateler: ‘Spoorbreedte is beperkende factor’

Foto: Jan Willem Schouten

Foto: Jan Willem Schouten

IJsbergslateler Nico Knibbe neemt dit jaar deel aan NPPL, de Nationale Proeftuin Precisielandbouw. Samen met Wageningen UR-expert Bram Veldhuisen heeft hij voor het robotiseren van het mechanisch onkruidwieden de nodige lijntjes uitgezet.

Enerzijds gaat het om een zelfstandig rijdende trekker in combinatie met beproefde schoffelapparatuur, anderzijds gaat het om nieuw ontwikkelde robotwieders. Een heikel punt bij het inzetten van robotwieders is dat de teler uit de Wieringermeer (N.-H.) op 2.25 meter spoorbreedte (5 rijen per spoor) zijn ijsbergsla plant. Met hulp van dealers komt er nu een proefveld met een spoorbreedte van 1.80 meter tot stand.

Autonome tractor

Knibbe heeft contact gelegd met GPX Solutions die een eigen systeem voor autonome besturing heeft ontwikkeld. “We hebben Fendt-dealer (Van der Sluis BV) bereid gevonden om ons een Fendt uit de 300 serie te verhuren. De wielbasis zal worden aangepast”, aldus Knibbe. Het autonome systeem wil Knibbe in juni en juli testen. “Aan de Fendt-tractor gaan we onze Steketee koppelen, maar we gaan ook een demo doen met de Robovator die de dealer hiervoor ter beschikking stelt.”


Lees verder onder de video.

Spoorbreedte aanpassen

WUR-expert Bram Veldhuisen had ondertussen via Abemec te horen gekregen dat Naio de gewenste Dino niet kan leveren met 2.25 m spoorbreedte. “Mechanisch zou dit wel kunnen, maar het camerasysteem van de Dino blijkt niet toereikend” stelt Veldhuisen vast. “Naio kan met de Dino wel tot 2 meter gaan – in plaats van nu gebruikelijk 1.80 meter en 4 rijen – maar dan zou Abemec toch een nieuwe robot moeten leveren. Bovendien schoffelt de Dino nog niet in de rij. Daarvoor vinden dit jaar demo’s plaats in Frankrijk.”

Oplossing gevonden

Toch is er nu een oplossing gevonden. Knibbe krijgt via Marten Hulzebos van Agri Evolution de beschikking over een Ferrari Fastblock planter waarmee hij een proefveld gaat aanleggen, waarbij wel op 1.80 m wordt geteeld. Veldhuisen maakt met Abemec een plan om in juli of augustus twee tot drie weken met de Dino te schoffelen. “Het idee is nu dat de Dino een week na het planten wordt ingezet. In de eerste week zal nog worden geoefend, daarna moet de Dino gaan rijden.” Knibbe laat weten dat de teeltduur van ijsbergsla in juni/juli ongeveer 6 weken is en dat sla die in augustus wordt geplant er 8 tot 10 weken over doet. Knibbe is er zich van bewust dat deze Dino niet in de rij zal schoffelen.


Lees verder onder de foto.

Nico Knibbe heeft een akkerbouwbedrijf met 350 hectare in maatschap met ouders en broers.  Bouwplan met 120 hectare ijsbergsla, 120 hectare pootaardappelen, uien, peen, suikerbieten en tarwe. - Foto: Jan Willem Schouten

Nico Knibbe heeft een akkerbouwbedrijf met 350 hectare in maatschap met ouders en broers. Bouwplan met 120 hectare ijsbergsla, 120 hectare pootaardappelen, uien, peen, suikerbieten en tarwe. – Foto: Jan Willem Schouten

Spoorbreedte knelpunt

De aanloop naar de uitvoering van de ambitieuze plannen om het wieden te robotiseren, heeft geleerd dat spoorbreedte een knelpunt is. Veldhuisen stuitte hier ook op toen hij navraag deed naar de AgroIntelli Robotti van importeur Abemec en de Anatis (ontwikkeld door Carré) die door Pool Agri wordt geïmporteerd. “De spoorbreedte van de Anatis is weliswaar verstelbaar, maar dan van 1.45 meter tot maximaal 2.05 meter.” Vanwege beperkte ervaring zal de Anatis dit jaar alleen bij boeren in Frankrijk getest worden.

Bron: NPPL

Beheer
WP Admin