Doorgaan naar artikel

IJsbergslaseizoen verloopt grillig en onvoorspelbaar

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

De huidige prijsvorming van € 2,50 tot 3 per doos met 10 bollen is tekenend voor het verloop van het huidige ijsbergslaseizoen. Gezien de mooie nazomer zou je verwachten dat de prijzen voor gewassen als ijsbergsla stand houden of aantrekken, maar sinds eind augustus is juist sprake van een dalende trend. Zo zijn er meer verwachtingen dit seizoen niet uitgekomen.

Rond 25 augustus werd nog gesproken over prijzen van € 4 tot 4,50 per doos van 10 in een toen aantrekkende markt. Kort daarna was er alweer een omslagpunt en werd de dalende lijn ingezet. Die dalende prijs is in ieder geval geen gevolg van een mindere kwaliteit door het sindsdien aanhoudende warme weer, want zowel in Noord- als Zuid-Nederland tonen telers zich tevreden over de huidige kwaliteit. Mocht het huidige weer wel nadelig uitpakken, dan zal dat pas over een dag of tien tot uiting komen, in bijvoorbeeld rand.

Stijgend aanbod

Op dit moment is sprake van groeizame omstandigheden, ondersteund door de benodigde extra beregening, in ieder geval in Zuid-Nederland. Bij sommige telers lopen nu al plantingen bij elkaar, de vrees is dat zich dit richting het einde van het seizoen vaker zal voordoen. Het is daarom afwachten of er nog sprake zal zijn van enig prijsherstel.

Slagingspercentage gehaald

Al met al spreken telers in Noord- en Zuid-Nederland nu al van een moeizaam tot ‘magertjes’ verlopen seizoen. In Noord-Holland heeft men zeker niet geprofiteerd van de problemen die er in Zuid-Nederland, en ook in andere teeltgebieden in Europa, zijn geweest.

Eigenlijk startte het seizoen al moeizaam en, enige oplevingen daargelaten, is het niet echt gaan lopen – zoals een insider dat omschrijft – en zijn de prijzen niet veel beter geworden. “Soms was het een paar dagen goed en dan ineens was dat weer afgelopen. Zo grillig en onvoorspelbaar is het nog nooit geweest. Een seizoen met veel stress dat veel energie heeft gekost om de teelten tot een goed einde te brengen. Qua slagingspercentage is dat gelukt, ondanks dat we in de eerste plantingen ook hebben moeten frezen”, aldus een Noord-Hollandse teler.

Minder export

Wellicht is er sprake van een krimpende markt voor ijsbergsla. In ieder geval wordt er dit jaar minder vraag geconstateerd vanuit Italië en het Verenigd Koninkrijk. Dat kan te maken hebben met een kleinere vraag naar ijsbergsla, maar het kan ook zijn dat andere landen een deel van de Nederlandse export hebben overgenomen. Te denken valt aan Polen, maar ook Zweden wordt in dat rijtje genoemd. Wat verder mee kan spelen is een verdringeffect door andere slasoorten, zoals baby leaf en Romanasla.

IJsbergsla in Duitsland

In week 35 werd op de Duitse groothandelsmarkten gemiddeld 61 cent voor een Nederlandse bol ijsbergsla betaald. Voor Duits product was dat 53 cent. Een week eerder was dat 62 en 57 cent. Vorig jaar was in week 35 het niveau met 57 en 52 cent vergelijkbaar.

Bollen in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost een bol ijsbergsla deze week 75 cent. Een ‘biologische bol’ kost trouwens € 1,79. Bij Jumbo kost een ‘gangbare bol’ eveneens 75 cent en een biologische zelfs € 1,99. Bij Plus is ijsbergsla met 49 cent de ‘weekendpakker’ voor donderdag, vrijdag en zaterdag. Jan Linders vraagt 69 cent.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin