Doorgaan naar artikel

IJsbergsla wordt mooi betaald

Behalve in Nederland, is door het ontbreken van mogelijkheden het beregenen van ijsbergsla niet vanzelfsprekend. Foto Stan Verstegen.

Behalve in Nederland, is door het ontbreken van mogelijkheden het beregenen van ijsbergsla niet vanzelfsprekend. Foto Stan Verstegen.

De warme, droge weersomstandigheden zorgen voor goede prijzen voor ijsbergsla. De stuksprijs ligt op 63 tot 70 cent per stuk, een doos met 10 bollen komt op zo’n € 8,5. Een prijsdaling ligt voorlopig niet voor de hand.

De weersomstandigheden in de voorbije periode zijn niet bevorderlijk voor de groei, behalve voor ijsbergsla geldt dat voor veel andere groenten. Warm weer overdag en ook warme condities in de nacht zijn bovendien niet bevorderlijk voor de kwaliteit. Daar komt bij dat veel buitenlandse telers geen of beperkte mogelijkheden hebben om te beregenen.

Tesco stelt eisen bij

De Britse supermarktketen Tesco heeft onder invloed van de problemen de specificaties voor de maatvoering voor ijsbergsla versoepeld. Dat maakt enkele dagen eerder oogsten mogelijk.

Ander weer, kortere dagen

Het lijkt erop dat het weer eindelijk wat verandert, met wat matiger temperaturen en (enige?) neerslag. Voor het aanbod zal dit niet direct consequenties hebben. Telers liggen – ook onder invloed van de prijsvorming – voor op het oogstschema. In combinatie met afnemende daglengten ligt het niet voor de hand dat het aanbod sterk gaat oplopen. Die relatieve schaarste houdt de prijsvorming in stand.

Rond 1 euro

In het winkelschap varieert de prijs per bol ijsbergsla van 99 cent tot € 1,09.

Verwachting: prijshoudend

Beheer
WP Admin