IJsbergsla vrije markt dun betaald

Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

IJsbergsla brengt op de vrije markt voor de 10’ers tussen € 3 en € 3,50 per doos op. In het ene geval is dat een netto prijs van 30 cent per bol, in het andere geval inclusief fust. Voor EPS wordt een eveneens een netto prijs van € 3,50 genoemd.

De eerste Nederlandse ijsbergsla werd begin mei al gesneden, vorige week trok het verder aan. Die sla kwam op een moment dat er volgens handelaren ook nog Spaanse sla werd aangeboden. Het ligt voor de hand dat aanbod deze week zal wegvallen, of al is opgedroogd, zeker gezien het prijsniveau en de wegvallende noodzakelijkheid om product van ver te halen.

Dat geeft ruimte voor oplopende prijzen. Dat is ook wel nodig om de kostprijs – op een niveau van tenminste 35 cent per krop – goed te maken. Behalve dat de weersomstandigheden dwingen tot het maken van extra kosten voor beregening, laten de kostenstijgingen voor brandstof en kunstmest en dergelijke zich nadrukkelijk voelen.

Winkelschap

Bij het gros van de supermarktketens, inclusief Jumbo en Plus, ligt ijsbergsla voor € 1,29 per krop in het schap. Albert Heijn vraagt deze week 99 cent per krop.

Hogere winkelprijs

Volgens de vergelijkingsite voor winkelprijzen Supermarktscanner zijn de schapprijzen aanzienlijk hoger dan in dezelfde periode in 2021, toen bij een min of meer vergelijkbaar niveau van de telersprijs als nu. Blijkbaar hebben de supermarkten dit voorjaar al rekening gehouden met hogere inkoopprijzen.

Verwachting: een hogere prijs is afdwingbaar.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over


Beheer