Doorgaan naar artikel

IJsbergsla vindt eindelijk de weg omhoog

De prijsvorming voor ijsbergsla zit eindelijk op een redelijk niveau. Telers noemen een netto prijs van rond de 30 cent per krop, volgens hen zit er nog meer in het vat. Een voorwaarde: je moet wel sla hebben.

“Het is pure shit geweest”, verhaalt een teler over de barre prijsvorming in de voorbije weken. Eind vorige week ontstond er echter een kentering in de markt, waarvan – met name – telers vermoeden dat die nog wel even doorgaat. Behalve door een aantrekkende vraag naar ijsbergsla wordt als reden gewezen op de teeltproblemen die zich met name in het zuidelijke deel van Nederland aandienen, en ook in andere teeltgebieden in Noord-Europa. Deze marktreactie op de ongunstig weersomstandigheden werd overigens al enkele weken geleden verwacht, toen ook duidelijk werd dat er aanvoerproblemen ontstonden met diverse groenten voor de verse markten en voor de industrie.

Markt is ‘bij’

Voor de buitenlandse slaproductie wordt onder andere gewezen op de situatie in Noord-Duitsland. Telers zijn daar bij met de oogst, werd gemeld, voorraden zijn er niet.

De verwachting is dat de markt verder zal aantrekken, in eigen land, en op exportmarkten als Italië. Er is echt vraag naar ijsbergsla, wordt vastgesteld, in de hand gewerkt door de vakantieperiode en de weersomstandigheden. Die lijken weer wat stabieler, zodat ook de gewassen weer kunnen herstellen. Een in Zuid-Nederland actieve handelaar geeft aan verkoopprijzen te realiseren van 50 cent per krop, in wat hij omschrijft als een redelijk stabiele markt.

IJsbergsla in de supermarkt

Jumbo vraagt deze week 59 cent voor een bol ijsbergsla. Albert Heijn vraagt 69 cent en Plus 79 cent.

Verwachting: prijzen gelijk of verder aantrekkend.

Zelf dagelijks de klokprijzen van allerlei groenten en fruit op een rijtje hebben? Dat kan door zelf een dashboard aan te maken.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin