Doorgaan naar artikel

IJsbergsla hobbelt naar einde seizoen

Image premium

Anderhalve week geleden was er nog sprake van ijsbergslaprijzen tussen 28 en 48 cent. Vorige en deze week bevonden ze zich tussen 11 en 27 cent.

Vraag en aanbod zijn in de afgelopen anderhalve week weer dichter bij elkaar gekomen, met als gevolg dalende prijzen. Dat blijkt uit de cijfers van ZON fruit & vegetables en The Greenery.

De gevolgen van de overvloed aan neerslag in augustus hebben zich doen gelden in het aanbod van ijsbergsla. Er  was toen minder aanbod met prijzen tussen 28 en 48 cent. Daarna steeg het aanbod naar het normale niveau, maar zakten de prijzen met circa de helft. “Vorige week was het lastig om in een markt met stijgende aanvoer ijsbergsla te verkopen; deze week trekt de vraag weer aan, met een aanvoer op een vergelijkbaar niveau dan vorige week”, stelt een teler uit Noord-Limburg.

Omdat de gewassen goed groeien en er teelt-technisch geen problemen zijn, is de verwachting dat het aanbod op het huidige niveau zal blijven en ook dat er weinig schommelingen in de prijs zullen zitten. “Calamiteiten daargelaten, maar het ziet ernaar uit dat de markt zich in de komende weken min of meer stabiliseert. We hobbelen zo’n beetje naar het einde”, stelt een Noord-Hollandse teler die zich wel tevreden toont over het hele seizoen. Hij praat nog over prijzen van 35 cent voor de 10’ers die hij op woensdag 24 september beurde; dus blijkbaar zitten er wel individuele verschillen in wat ijsbergslatelers momenteel ontvangen voor hun product; nog los van vraag en aanbod.

De verwachting is dat snel genoeg (ook) Spaanse product in de supermarkten zal liggen. Met andere woorden: het is afwachten wanneer supermarkten definitief overschakelen naar Spaanse ijsbergsla.

Prognose: constante aanvoer met prijzen op het huidige niveau.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin