Doorgaan naar artikel

IJsbergsla

‘Het is een mooi slaatje’

“In het voorjaar hebben we wel een paar centjes verdiend”, geeft Toine van Oorschot in Rijsbergen op 4 juli aan. Hij veilt op de Mechelse veilingen. “Toen hadden we met 40 tot 45 cent per bol best mooie prijzen. Op het moment staan de prijzen onder druk en komen we niet verder dan 20 tot 22 cent. Ik hoop dat de prijzen weer aantrekken, want op deze manier is onze ‘winst’ van het voorjaar weer snel verdwenen.” De prijsval verklaart Van Oorschot uit een toenemend aanbod. “De groei heeft een tijdje stil gestaan, maar nu zijn een aantal plantingen bij elkaar gekomen. Dat is niet alleen bij ons zo, dus dan is het aanbod ineens vrij groot.” Hoewel hij half mei nog vreesde dat de overgang tussen de bedekte en de onbedekte plantingen voor gaten in het oogstschema zou kunnen gaan zorgen, blijkt dit achteraf niet het geval te zijn geweest.

Gewasbescherming verloopt goed
Teelttechnisch en qua ziektedruk verloopt alles op rolletjes. “We gebruiken gecoat zaad en we passen voorbehoedend een bestrijding tegen bladluizen en rupsen toe. Dat doen we eenmaal in de twee weken.” Met de bestrijding van valse meeldauw startte Van Oorschot rond half juni. “Daartegen gebruiken we nu standaard een keer Fubol Gold.” Het onkruid wordt bestreden met Chloor IPC, hoewel hij daar bij temperaturen van meer dan 25 graden Celsius zijn bedenkingen bij heeft. “Maar er is geen alternatief. Dus als het niet helpt, dan moeten we schoffelen, er zit niets anders op.”
Voor wat betreft de bemesting volstaat een basisbemesting met 400 kilo MAS per hectare. “In de zomer kunnen ze het daar goed mee doen.”

Templin en Million
Het ras dat Van Oorschot teelt is Templin van Nunhems. “Vorig jaar hadden we die al mondjesmaat en het ras is ons goed bevallen. Het maakt gemakkelijk omvang en dat hebben wij nodig voor onze afzet op de Mechelse veilingen. Het is een mooi slaatje…” Templin blijft het ras tot aan planten eind juli, waarna Million het stokje overneemt. “Misschien doen we nog wat proefjes met andere rassen, maar in principe sluiten we Million het seizoen ook af.” Er wordt twee keer per week geplant tot de laatste planting in de tweede week van augustus.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Toine van Oorschot

ijsbergslateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin