Doorgaan naar artikel

IJsbergsla

‘Hoogstens een paar procent areaalkrimp’

“IJsbergsla? Nu? Man, ik zit in deze periode in het pootgoed.” Wat niet verhindert dat Lex Sijtsma tussen het pieperwerk door wel nadenkt over ontwikkelingen in en voor ‘zijn’ bladgewas. “Uit wat zaadbedrijven en plantenkwekers te melden hebben over ijsbergsla lijkt het erop dat het areaal Europees gezien waarschijnlijk enkele procenten zal afnemen, maar zeker niet meer”. Een oorzaak is de stand van zaken in Duitsland, weet Sijtsma. “De prijs voor Bataviasla, lollo rossa en dat soort spul was daar nog slechter dan voor ijsbergsla. Een deel van die telers schijnen (weer) over te stappen naar ijsbergsla. Voor de snijderij en voor supermarkten blijft ijsbergsla nog steeds belangrijk.” Hij is wel geschrokken van het effect op de markt van het Ehec-virus vorig jaar, en nu weer het Schmallenbergvirus wat maakt dat grenzen dicht gaan voor dierlijke producten. “Er hoeft maar iets te gebeuren, en als producent heb je het nakijken. Griezelig.”

Spelletje spelen
Van een heel andere orde zijn de ontwikkelingen rond de bladluisbestrijding. “Tot vorig jaar was de zaadbehandeling met Cruiser standaard. Er is nu een duidelijke trend gaande om die behandeling in te wisselen tegen twee veldbehandelingen met Movento. Als Cruiser 5,95 euro per 1.000 planten kost, ben je voor een hectare met 70.000 zaden een kleine 420 euro kwijt. Movento inzetten kost uitgaande van 120 euro per liter, in totaal 100 euro per hectare (0,4 liter/ha per keer, twee keer spuiten). Dat prijsverschil is dusdanig groot dat Movento vaak de voorkeur krijgt. De werkzame stof in Cruiser wordt ook voor suikerbieten gebruikt, onder een andere naam en met een gunstigere prijsstelling. Ik kan niet anders concluderen dan dat er een spelletje wordt gespeeld. Ik vind dat zonde, want uiteindelijk is het beter insecten te bestrijden met een beperkte hoeveelheid werkzame stof op het zaad, dan daarvoor met de spuit het land in te moeten, met kans op drift en dergelijke. Het zou mooi zijn als de komst van Movento ertoe leidt dat de prijsstelling van Cruiser naar beneden toe wordt aangepast.”

Studieclub met waarde
Sijtsma zit sinds vorig jaar met 15 akker- en tuinbouwende collega’s in een door adviesorganisatie HortiNova begeleide studieclub. De aandacht gaat uit naar de bodem. “Dat gaat breed, van wat er in de grond gebeurt, het verschil in compostsoorten en het effect ervan op de bodem, tot aan de grondbewerking. We moesten ook wekelijks in een teelt bladmonsters steken voor sapanalyse, plus een grondmonster na de betreffende teelt. We komen nu tweewekelijks bij elkaar en bespreken de resultaten. Ik vind dat zeer de moeite waard.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin