Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

IJsbergsla

'Hoogstens een paar procent areaalkrimp'

‘Hoogstens een paar procent areaalkrimp’

“IJsbergsla? Nu? Man, ik zit in deze periode in het pootgoed.” Wat niet verhindert dat Lex Sijtsma tussen het pieperwerk door wel nadenkt over ontwikkelingen in en voor ‘zijn’ bladgewas. “Uit wat zaadbedrijven en plantenkwekers te melden hebben over ijsbergsla lijkt het erop dat het areaal Europees gezien waarschijnlijk enkele procenten zal afnemen, maar zeker niet meer”. Een oorzaak is de stand van zaken in Duitsland, weet Sijtsma. “De prijs voor Bataviasla, lollo rossa en dat soort spul was daar nog slechter dan voor ijsbergsla. Een deel van die telers schijnen (weer) over te stappen naar ijsbergsla. Voor de snijderij en voor supermarkten blijft ijsbergsla nog steeds belangrijk.” Hij is wel geschrokken van het effect op de markt van het Ehec-virus vorig jaar, en nu weer het Schmallenbergvirus wat maakt dat grenzen dicht gaan voor dierlijke producten. “Er hoeft maar iets te gebeuren, en als producent heb je het nakijken. Griezelig.”

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers