‘Hoogstens een paar procent areaalkrimp’
“IJsbergsla? Nu? Man, ik zit in deze periode in het pootgoed.” Wat niet verhindert dat Lex Sijtsma tussen het pieperwerk door wel nadenkt over ontwikkelingen in en voor ‘zijn’ bladgewas. “Uit wat zaadbedrijven en plantenkwekers te melden hebben over ijsbergsla lijkt het erop dat het areaal Europees gezien waarschijnlijk enkele procenten zal afnemen, maar zeker niet meer”. Een oorzaak is de stand van zaken in Duitsland, weet Sijtsma. “De prijs voor Bataviasla, lollo rossa en dat soort spul was daar nog slechter dan voor ijsbergsla. Een deel van die telers schijnen (weer) over te stappen naar ijsbergsla. Voor de snijderij en voor supermarkten blijft ijsbergsla nog steeds belangrijk.” Hij is wel geschrokken van het effect op de markt van het Ehec-virus vorig jaar, en nu weer het Schmallenbergvirus wat maakt dat grenzen dicht gaan voor dierlijke producten. “Er hoeft maar iets te gebeuren, en als producent heb je het nakijken. Griezelig.”