Doorgaan naar artikel

IJsbergsla

‘Beregenen over doek doen we eigenlijk zelden of nooit’

Op 1 maart plantte Willem Janssen in Leunen zijn eerste ijsbergsla op ‘klapzand’. “Dat is een hoog en droog perceel waar we al vroeg aan de slag konden.” In het weekend van 7 en 8 mei ging hij daar voor het eerst aan het oogsten. Problemen ondervond de vroegste teelt onder vliesdoek niet; wel waren twee flinke beregeningsbeurten over het doek nodig. “Dat doen we eigenlijk zelden en we hebben net voordat het doek eraf ging zelfs nog een derde keer beregend. Een hoek van het perceel is desondanks qua gewasstand toch wat achter gebleven.”

27 april doek eraf
De tweede planting werd op 14 maart geplant en die staat er prima bij. “Dat gewas staat ook op vroege grond en heeft wat meer bij te zetten. Dat gewas staat mooi uniform. De oogst van die twee percelen zal wel een beetje bij elkaar lopen en ook de derde planting is al goed op stoom.” Van de bedekte plantingen werd rond 27 april het doek verwijderd.

Geen primeurteelt
Janssen streeft niet langer naar een primeurteelt tegen primeurprijzen. “Dat is wel leuk, maar als ik het bij mij bekijk, laat ik dan qua oogstpercentage teveel liggen. Het gaat er toch om wat er qua omzet van een perceel af komt. Mijn start valt wel vroeger dan vorig jaar, maar verschilt ook weer niet zo heel veel met wat we gewend zijn.”

Rassenkeuze
Het vroegste ras in de eerste twee plantingen is Gondar; daarna volgde Million en vanaf half april Affic en Expression. “Expression van Enza is er al enkele jaren en bevalt mij goed. Affic is de rasnaam van een nummer dat Seminis vorig jaar commercieel op de markt heeft gebracht. De onderkant van dat ras is iets steviger dan die van Expression. Bovendien moet je ook niet op één paard wedden.”

Teeltmaatregelen
De basisbemesting van de vroegste teelten bestond uit mestvarkensdrijfmest en 150 liter Urean en 500 kilo Entec per hectare. De onkruidbestrijding werd uitgevoerd met Chloor IPC plus Legurame, kort voor planten. Na het planten werd nog een combinatie van Amistar en Kerb gespoten, waarna het doek werd gelegd.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin