Doorgaan naar artikel

IJsbergsla

‘Wij focussen ons op duurzame ijsbergsla’

General Manager Ronald Peeters van Dutchgrowers in America heeft zijn eerste ijsbergsla op 22 december alweer laten zaaien. “De planten zijn net iets meer dan gekiemd, veel meer valt daarover nog niet te zeggen.” De bedoeling is om ze rond 25 februari te planten. “Het is ons in de afgelopen zeven jaar maar één keer gebeurd dat het niet lukte, toen door de koude.” Het gaat om 4-centimeter perspotten en het ras is Silvinas. De grondbewerking van diepwoelen, spitten en kunstmest strooien in één werkgang doet Peeters op de dag van planten. “Wij voeren het hele seizoen door elke dag een grondbewerking uit. Alleen schijfeggen of extra diepe grondbewerkingen doen we eerder.”
De eerste bedekte teelt staat op de nominatie voor de eerste oogst van 2011, ergens tussen 4 en 7 mei.

Update Global GAP
Peeters benut de wintermaanden onder andere voor het aanpassen van zijn gewasbeschermingsschema. Dat doet hij in overleg met adviseurs van fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen en toeleveringsbedrijven. “Voor het komende seizoen is Movento voor de ijsbergsla beschikbaar gekomen. Die blijkt uit proeven goed te werken tegen bladluizen. Die gaan we dus in ons schema inpassen.”
Verder gaat hij volgende week zijn Global GAP updaten. “Er zijn weer de nodige veranderingen. Met name rond gewasbeschermingsmiddelen en residuen zijn er zaken aangescherpt.”

Telen op water
Het komende seizoen gaat Peeters ervaring opdoen met telen op water. “Het is een ontwikkeling waarmee we zelf ervaring op willen gaan doen. We gaan een aantal vijvers aanleggen. Dick Pater heeft er al de nodige praktijkervaring mee opgedaan, het systeem lijkt de proeffase inmiddels ontgroeid. Wij focussen ons specifiek op de duurzame teelt van ijsbergsla.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin