Doorgaan naar artikel

IJsbergsla

‘Ik heb nog 9-ers moeten maken’

“Nog een week en dan zit het er weer op”, aldus Willem Janssen in Veulen op 19 oktober. De laatste twee rassen zijn Gondar en Cellist en de groei verloopt nog redelijk vlot. “We kunnen met snijden mooi aan de gang blijven, ondanks de koude nachten. Wel is het zo dat we twee keer nachtvorst hebben gehad en pas ’s middags aan het snijden konden.” De gewassen leden iets van de vorst. “Het mag geen naam hebben, maar er moet een blad extra vanaf omdat de bladranden van de buitenste bladeren wat vorstschade vertonen. Dat is verder ook geen probleem, want de bollen zijn zwaar genoeg. Ik heb zelfs in deze periode nog af en toe 9’ers moeten maken, omdat er geen 10 bollen in een doos paste. Vaak is het andersom, dan kom je de laatste 50 gram tekort.”

Valse meeldauw intensief bestreden
Valse meeldauw kon Janssen goed onder de knie houden, maar het vroeg wel een zeer intensieve aanpak. “Het natte perceel waar ik het vorige keer over had, heeft wel geleden onder valse meeldauw. De rest niet meer, maar dat bekende wel wekelijkse bespuitingen. Ik heb Fubol Gold en Revis gebruikt. Ze werken in mijn ogen allebei goed, misschien is ‘Fubol’ ietsje sterker. Revis heeft het voordeel van een kortere veiligheidstermijn.” Bij zijn behandelingen voegde hij steeds de bladmeststof kalifosfiet toe.

Slecht seizoen
De twee goede herfstmaanden waar Janssen op hoopte om het seizoen financieel nog enigszins te redden, bleven helaas uit. “Nee, daar is niets van terecht gekomen. Het was al met al een heel matig seizoen met af en toe een prijsopleving, maar dat was steeds van korte duur. Nee, er viel dit seizoen aan ijsbergsla niet veel te verdienen.”
Twee weken geleden ging het gerucht al dat er Spaanse ijsbergsla op de markt zou komen. “Dat gerucht is er nu nog steeds, maar voor mij maakt het eigenlijk niets uit. Ik ben toch bijna door mijn ijsbergsla heen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin