Doorgaan naar artikel

IJsbergsla

‘We telen gelukkig ook courgette.’

Het was een hoop spektakel vannacht, maar verder niets. Er is een 5,6 millimeter water gevallen, verder niets”, reageerde Willem Janssen vorige week woensdag. Het is een dag na het door het KNMI voorspelde noodweer.

IJsbergsla
‘Niets’ geldt ook voor de situatie rond de afzet van ijsbergsla. “Het is ‘Tote Hose’, zoals ze in Duitsland zeggen , ‘er zit geen leven meer in’. Dat is absoluut een gevolg van de Ehec-malaise. In het begin ging het nog wel, maar sinds Rusland zijn grenzen heeft gesloten, is het over en uit. We snijden af en toe een vrachtauto voor Spanje, niet meer. De binnenlandse markt loopt nog redelijk; de paar telers die daarop zitten kunnen nog aan de gang blijven, maar degenen die op de export zitten, kunnen nog amper wat kwijt.”

Snijden
Janssen schatte vorige week hoogstens 30 tot 40 procent van zijn normale productie te snijden, de rest is voor de frees. “En wat we snijden wordt eigenlijk amper betaald. We telen gelukkig ook courgettes, dus het personeel kan nog redelijk aan de gang blijven. Ze werken nu 30, 35 uur, niet de 50 uur die ze onder normale omstandigheden draaien. Maar ze mopperen niet, want ze begrijpen ook wel dat dit overmacht is. Een gelukje is nog dat er nu vier van de achttien op vakantie zijn.”

Noodfonds
Het noodfonds van de EU vanwege de Ehec-crisis geldt ook voor ijsbergsla. “Gelukkig wel. De regeling zoals die nu is, lijkt kostendekkend, maar ik moet eerst zien hoe dat uitpakt. Als de pot leeg is, en er moet naar rato worden verdeeld, dan wordt het een ander verhaal.”

Najaarsteelten
Tot nu toe heeft Janssen zich gehouden aan het bestaande plantschema. “Het is nu de vraag wat ik moet doen voor de najaarsteelten. De planten voor de komende veertien dagen zijn inmiddels gezaaid, die moet ik afnemen. Als die zijn geoogst, zijn we twee maanden verder. Dan zit je richting september, oktober. Vorig jaar waren dat de beste maanden. Maar zo lang als het Ehec-spook nog door Europa waart, met uitbraken als onlangs weer in Frankrijk, zie ik de markt nog niet herstellen. Dus wat is wijsheid? Het liefst zou ik de die planten voor het najaar afbestellen, zodat ik daarmee in ieder geval daaraan mijn broek niet kan scheuren.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Joost Stallen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin