Doorgaan naar artikel

IJsbergsla

‘Tekorten komen voor de klok sneller tot uiting’

Toine van Oorschot in Rijsbergen begon in week 10 met het planten van zijn eerste ijsbergsla. Die planten gingen onder vliesdoek en de omstandigheden waren perfect. De mooi gedrongen planten in 4-centimeter perspotten die werden opgekweekt door plantenkweker Beekenkamp waren bovendien goed afgehard. “Zij zetten ze al buiten en dan kunnen ze na afleveren meteen de grond in.”

Bewust één ras
Het ras voor de vroegste plantingen is Gondar. “We kiezen bewust voor één ras omdat wij voor onze
afzetmarkt via de Mechelse Veilingen grof telen met 8 bollen in een kist”, aldus Van Oorschot op 21 maart. Gondar blijft het ras tot aan week 15, daarna volgt Templin, een nieuw ras van Nunhems. “Dat ras hebben we vorig seizoen op proef geteeld en dat is ons voor die grovere bollen heel goed bevallen. Het ras is sterk op rand en schot. Daarom durf ik ook te kiezen om in die periode alleen dat ras te telen.” Van Oorschot plant in deze periode wekelijks.

Voorbereidingen
De grondbewerking gebeurt kort voor het planten door te ploegen met een vorenpakker. Daarna worden de bedden gerold en volgt tegelijkertijd de basisbemesting. De vroegste teelten krijgen 400 kilo NPK 15-25-2 per hectare; de latere teelten 400 kilo MAS. Bijbemestingen volgen drie weken na planten als het doek verwijderd wordt om ook het onkruid te schoffelen met MAS of kalksalpeter, afhankelijk van de behoefte van het gewas.
Tegen onkruid werden alleen de aller vroegste plantingen niet behandeld met Chloor IPC. “Die staan op een nieuw perceel en dat is heel zuivere grond. Ik durfde het wel aan om daar vooraf helemaal niets te doen. De volgende plantingen hebben we vooraf wel behandeld met Chloor IPC.”

Mechelse Veilingen
Van Oorschot levert voor het zesde jaar aan de Mechelse Veilingen. “Wij zijn daar heel tevreden over en de prijzen zijn een stuk beter dan in Nederland. Het aloude systeem van vraag en aanbod komt hier nog steeds tot zijn recht. En als er tekorten zijn, komt dat hier sneller tot uiting.”

Peter Moors in Middenmeer
In Middenmeer startte Peter Moors op 15 maart met zijn eerste planting onder vliesdoek met het ras Gondar in 4-centimeter perspotten. “De planten waren super en de plantomstandigheden ook. We zijn zelfs een dag of vier eerder begonnen dan we gepland hadden.”
De chemische onkruidbestrijding wordt in één werkgang uitgevoerd met het toedienen van de basisbemesting met ‘Flex’. “Dat heet nu anders, maar we gebruiken dat al een jaar of acht; ook in onze pootaardappelen. We zijn er gemiddeld genomen dik tevreden over.”
De eerste zes plantingen bestaan uit Gondar; daarna volgen Optimist en vervolgens Templin. Vanaf week 13 worden een aantal weken twee plantingen per week geplant, daarna wekelijks en vanaf de laatste week van april drie keer per week. De afzet van Moors gaat naar diverse afnemers, grotendeels voor de verse markt, maar ook voor de snijderij.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Toine van Oorschot

ijsbergslateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin