Doorgaan naar artikel

IFPA: groei in agf-handel

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Ook al lijkt vrijhandel uit en protectionisme in, toch is het aantal vrijhandelsverdragen tussen staten in 2022 gegroeid. De EU heeft nu 46 verdragen met 78 landen.

De International Fresh Produce Association schrijft dit in haar gisteren uitgekomen State of the Industry. Wereldwijd is er in 2022 voor € 642,6 miljard aan groente en voor € 579,2 aan fruit omgezet. De verwachting is dat het volume van geproduceerde groente in 2023 zal stijgen met 3,2%. Voor fruit wordt een volumestijging van 2,9% voorzien.

Aardappelen en cassaves zijn met 370 en 304 miljoen ton de grootste producten, gevolgd door tomaten met 181 miljoen ton. Komkommers nemen plek 8 in met 88 miljoen ton en appels met 87 miljoen ton plek 9. De wereldranglijst van agf-importerende landen wordt geleid door de VS, Duitsland en China. Nederland staat op plek 5, voornamelijk vanwege de import voor re-export.

Zeetransport vier keer zo duur

Het effect van corona en oorlog op de export is groot geweest, constateert IFPA. Tussen 2019 en nu is het vier keer zo duur geworden om een container verscheept te krijgen. Maar tegelijkertijd ziet de organisatie dat in de loop van 2022 een aantal indexcijfers voor grondstoffen en andere kosten in de keten weer aan het dalen zijn. “Dat kan erop duiden dat de piek van inflatie achter ons ligt. Maar het kan ook wijzen op verzwakkende vraag.”

Lokaal, regionaal en ‘Friend-shoring’

Ook kan het echter het effect zijn van een andere manier van inkoop, meer lokaal en regionaal. De bottlenecks in verre export en import leiden volgens experts tot wat in het Engels ‘friend-shoring’ heet: het zoeken van veilige, bevriende handelspartners, langs veilige en goed georganiseerde handelslijnen. Dat dat niet per se hand in hand gaat met opkomst van protectionisme, zoals sinds het tijdperk Trump opgang leek te maken, bewijzen nieuwe verdragen, zoals dat tussen vijftien Aziatische landen en de nieuwe kandidaten die mee willen doen aan de Trans-Pacific Partnership TTP, waaronder het Verenigd Koninkrijk en China.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin