Doorgaan naar artikel

Idealistisch én volwassen

Foto: Canva

Foto: Canva

Superleuk, superchill, supergeweldig, supersnel, super de super. Wat heb ik een hekel aan het woord super dat overal de overtreffende trap van moet verduidelijken.

Overdreven gedoe. Zeg dat het gezellig was; nee, súperleuk … Aaahhgg. Maar, ik moet eerlijk bekennen, de Biobeurs in Den Bosch wás retegezellig.

Dag 1 op Biobeurs

Dag 1: zoveel bekenden, dat ik geen tijd had om mijn zorgvuldig uitgekozen seminars bij te wonen. Wel nog naar Bas Bloem geluisterd. En onthutst over de cijfers van deze Parkinson-onderzoeker, het is echt niet oké. Blij met de Nationale Piskijker van de Robin Food Coalitie en dat er meer onderzoek komt naar de effecten van gif. Superteleurstellend dat ik twee dagen later lees dat in het Westland 6.000 keer de norm is overschreden, met een verboden middel overigens. Wie zijn die weldenkende volwassen mensen?

Aan het einde van dag 1 het aanschuifdiner, nog meer kletsen, kennismaken en ideeën uitwisselen hoe de omzet omhoog kan. Kennisgemaakt met Green Up The City. Gekletst over vergroening van steden, gifvrije (kamer)planten en de bodem.

Maar ik merkte wel dat efficiëntie, saldo’s en kosten besparen in de bioteelt vaak vergeten wordt

Op dag 2 moest ik presenteren over geld verdienen met biologisch groenten telen en of dat voldoende is voor een goede boterham. Wat fijn een volle zaal, goede vragen, toffe mede-sprekers. Maar ik merkte wel dat efficiëntie, saldo’s en kosten besparen in de bioteelt vaak vergeten wordt. Vaak is er zorg, een zelfoogst, abonnementen of met veel vrijwilligers die de marge vertroebelen. En toch op de beurs merkte ik dat de sector niet zo ‘naïef/jeugdig’ meer is. Wat volwassener, serieuzer. De markt ook. Groei in omzet, HAK over op bio, de Plus enkel bio-aardappelen en -uien. De markt heeft zich gesetteld, tijd voor gedegen, stabiele groei.

Bekijk meer

Delen

David Luyendijk
David Luyendijk

Biologisch groenteteler in Roelofarendsveen (Z.-H.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin