Doorgaan naar artikel

Hybride gewasbescherming

Image premium

Laatst hoorde ik weer een nieuw begrip rond gewasbescherming: partieel werkende gewasbeschermingsmiddelen. Dit keer kwam de kreet niet uit de hoek van beleidsmakers maar van betrokken fabrikanten.

De uitleg van partiële werking, is dat de gewasbeschermingsmiddelen die we tot nu toe kennen een doding van 80 of 90 procent van de plagen kunnen realiseren maar dat toekomstige gewasbeschermingsmiddelen wellicht 60 procent doding of minder zouden kunnen realiseren. Daarbij moet niet enkel en alleen gedacht worden aan chemische middelen maar ook aan biologische middelen of geïntegreerde maatregelen.

Het idee achter partieel werkende gewasbeschermingsmiddelen is dat middelen en maatregelen op zichzelf beperkt werken, maar in combinatie met elkaar tot een effectieve bestrijding van ziekten en plagen kunnen komen.

Met de praktijktoepassing van uitvloeiers in het achterhoofd is deze redenatie te volgen. Met de juiste uitvloeiers werken chemische middelen beter. Zo zijn er ook biologische middelen en technische maatregelen die in combinatie met elkaar een optimale bestrijding kunnen realiseren in een geïntegreerde aanpak. De basisgedachte van geïntegreerde landbouw is de integratie van biologische en gangbare middelen. Inmiddels wordt het begrip ‘geïntegreerd’ weliswaar anders geïnterpreteerd maar juist de basisgedachte sluit aan bij toepassingen van partieel werkende middelen.

Het afserveren van middelen die slechts gedeeltelijk werken is vanuit de echte integratiegedachte dan ook niet handig. Dat in toelatingstrajecten de werking nog steeds onderdeel van de beoordeling is, sluit dan ook slecht aan bij een geïntegreerde inzet van middelen en maatregelen die slechts partieel werkend zijn.

De gedachtevorming om een combinatie van middelen en maatregelen in te zetten, sluit wel aan bij modern vakmanschap. In de auto-industrie hebben ze voor de integratie van verbrandingsmotor en elektromotor een mooi, fiscaal aantrekkelijk, begrip geïntroduceerd: hybride! Misschien moeten we hybridegewasbescherming als begrip introduceren om mee te gaan op de flow die in de automobielbranche is ontstaan.

Bekijk meer

Delen

Image
Ulko Stoll

initiatiefnemer Vollegrondsgroentenet.com

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin