Doorgaan naar artikel

Huisvestingsbeleid gemeente is sleutel voor aanpak mensenhandel

Gemeentes hebben een sleutelrol in de aanpak van mensenhandel en stellen beleid op. Een goed huisvestingsbeleid kan mensenhandel in de vorm van arbeidsuitbuiting voorkomen.

Dat blijkt uit het Beleidsplan aanpak mensenhandel West-Friesland. Dat beleidsplan schrijft een aanpak voor tegen mensenhandel. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat gemeentes in West-Friesland een meldpunt krijgen en een aandachtsfunctionaris.

Gemeentes hebben een sleutelrol gekregen in de aanpak van mensenhandel. Zij signaleren als eerste, stellen beleid op en zijn regisseur in de aanpak. Het beleidsplan voor West-Friesland is een basisdocument. Het zorgt ervoor dat de aanpak van start gaat. Later kunnen nog accenten worden gelegd met een actievere aanpak, stelt de gemeente Hoorn bij de inwerkingtreding. Mensenhandel kan in verschillende vormen voorkomen, zoals arbeidsuitbuiting, criminele of seksuele uitbuiting, maar ook gedwongen orgaanverwijdering.

Mensenhandel zoekt de weg van de minste weerstand, dus in gemeentes waar geen beleid is tegen deze vorm van ondermijning.

Een regionaal expertisecentrum

De aanpak kent een structuur. Als een gemeente een signaal krijgt van mensenhandel (waarvan arbeidsuitbuiting een vorm is), dan wordt deze besproken in een regionale ondermijningstafel of met de politie. Bij de regionale samenwerking is ook een regionaal expertisecentrum actief. De bestrijding van mensenhandel is bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit door dit expertisecentrum tot prioriteit benoemd.

Een sleutel in de aanpak van arbeidsuitbuiting ligt bij goed huisvestingsbeleid, staat in het beleidsplan. Door een goed huisvestingsbeleid van arbeidsmigranten en handhaving wordt arbeidsuitbuiting eerder gesignaleerd of mogelijk zelfs voorkomen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin