Huisvesting arbeidsmigranten onbeheersbaar geworden

21-03-2018 | Laatste update op 13-09 | |
Foto: G&F
Foto: G&F

De huisvesting van arbeidsmigranten is door wildgroei, prijsopdrijving en druk van lokale bevolking op huisvesting een onbeheersbaar fenomeen geworden.

Dat schrijven de partijen Otto Workforce en huisvestingsbouwers Logejo en StaySolutions in een brandbrief aan de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Zij willen met de gemeente aan tafel om binnen 6 tot 12 maanden voorzieningen te treffen voor huisvesting in deze tuinbouwgemeente.

Onbeheersbaar

De huisvesting van arbeidsmigranten in Nederland is door de oplopende tekorten op de arbeidsmarkt een maatschappelijk probleem, stelt Frank van Gool, algemeen directeur van Otto Workforce. Als marktleider internationale arbeidsbemiddeling stelt Van Gool tegelijk dat huisvesting van arbeidsmigranten een onbeheersbaar fenomeen is geworden. “Er is sprake van een wildgroei van aanbieders, sterke prijsopdrijving en van ontoelaatbare behandeling van de huurders.”

100.000 verblijfplaatsen meer nodig

Het tekort is nijpend. In Nederland zijn momenteel 100.000 fatsoenlijke verblijfsplaatsen voor arbeidsmigranten te weinig. Deze tekorten leggen ook een onwenselijke druk op de beschikbare huisvesting voor de lokale bevolking. Zo worden in de gemeente Westland meer dan 1.000 woningen bewoond door arbeidsmigranten.

Otto vraagt Pijnacker-Nootdorp met klem om huisvestingsdoelstellingen op te stellen en ‘een progressieve houding aan te nemen bij het bestemmen en herbestemmen van huisvesting’. Om te beginnen zou een projectgroep of crisisteam moeten ontstaan waarin alle deskundigen plaatsnemen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer