Doorgaan naar artikel

‘Huisvesten must en bottleneck’

Foto: Michel Velderman

Foto: Michel Velderman

De oogst is alweer even bezig, en er hangen bessen genoeg en ook nog eens van een heel mooie kwaliteit. Dus drukte alom en volop bezig met de voorbereiding voor de hoofdpluk. Die vindt plaats in de laatste twee weken van juli en de hele maand augustus, dan gaan alle koelcellen weer vol.

Slaapplaatsen zijn bottleneck

De voorbereiding gaat heel aardig en zo als het er nu naar uit ziet, krijgen we handjes genoeg. Daar zit het probleem niet, maar wel wordt het steeds moeilijker genoeg slaapplaatsen te vinden; niet alleen bij ons maar ook bij de uitzendbureaus is dat een bottleneck. Huizen zijn niet aan te komen en alle andere middelen, zoals units, zijn in gebruik voor vluchtelingen.

Dit hebben we natuurlijk al lang aan zien komen en we zijn al even bezig bij gemeenten en in de regio om aan te sturen op meer huisvesting voor onze werknemers. Op ons eigen bedrijf hebben we een aantal jaren terug al inpandige huisvesting gemaakt en mogen we in de piek een aantal units plaatsen. Maar nu met het rapport-Roemer zijn éénpersoons kamers aan de orde en dat vraagt om meer ruimte en nieuwe vergunningen van de gemeente.

‘Handjes vinden lukt wel, maar bedden vinden is een probleem’

Luisterend oor

Ik kan natuurlijk niet bij alle gemeenten kijken, maar bij ons is er wel een luisterend oor. De ambtelijke molens malen echter wel erg langzaam: corona en personeelsgebrek zijn hier ook veel gehoorde woorden. Misschien is het ook goed om eens te kijken of er een aantal zaken zijn te bundelen. Je wilt als individuele teler er bovenop zitten, maar ook is hier een taak weggelegd voor LTO en NFO om dit landelijk op de kaart te blijven zetten. We kunnen nu eenmaal niet meer zonder deze handjes en ze goed huisvesten is een must, anders komen ze niet meer om ons te helpen.

Beheer
WP Admin